Bez njega iftara nema: Evo kako se pravi najbolji somun na svijetu

Radiosarajevo.ba
Bez njega iftara nema: Evo kako se pravi najbolji somun na svijetu
Arhiv / Ilustracija
Sarajevo u sumrak. Baščaršija se sprema za iftar.

Pomiješani mirisi domaće hrane najavljuju obrok za one koji poste. Dvije ulice dalje još jedan, Sarajlijama dobro poznat miris.

Red do pola ulice i tacna spremna za vruć somun. Ista slika svake ramazanske večeri.

Somun je vrsta malog hljeba, koji prema bosanskoj tradiciji zauzima važno mjesto na ramazanskom meniju.

Mada se uvijek mogu kupiti u  pekarama, somuni najljepše mirišu za vrijeme ramazana. Zato se kaže da je miris somuna – miris ramazana.

Radiosarajevo.ba ranije je posjetio jednu od najpoznatijih sarajevskih pekara. Podsjećamo vas na ovu sjajnu reportažu: Kako nastaje najbolji somun u pekari Poričanin, koja tradiciju njeguje duže skoro 100 godina...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije