Priča o sarajevskoj ljepotici koja otkucava vrijeme iftara

H. A.
Priča o sarajevskoj ljepotici koja otkucava vrijeme iftara
Tokom osmanske vlasti u Bosni i Hercegovini izgrađena je 21 sahat-kula.

Najviša među njima je ona sarajevska, visoka 30 metara, sagrađena u blizini Gazi Husrev-begove džamije, prvi put pomenuta u ljetopisima turskog putopisca Evlije Čelebije u prvoj polovini 17. stoljeća.

Današnji satni mehanizam na kuli u Sarajevo su iz Londona donijeli sarajevski trgovci Hašimaga Glođo i Mehaga Kapetanović 1876. godine. Kazaljke i brojevi na sva četiri brojčanika sata marke Gillete & Bland Croydon pozlatio je Abdulah Kasumagić, poznati sarajevski sajdžija i nekadašnji muvekit, piše Sarajevo.travel.

U islamu mjerenje vremena ima veliki značaj zbog obaveznih pet dnevnih molitvi, pa su sahat-kule često građene uz džamije.

S obzirom na to da vrijeme zalaska sunca i smjene dana i noći varira na dnevnoj bazi, tačnost sata na sahat-kuli više od četiri stoljeća regulirali su muvekiti. A, kako bi precizno izmjerili vrijeme, oni su morali savršeno vladati matematikom, astrologijom i astronomijom. Zbog toga je u dvorištu Begove džamije postojala i svojevrsna opservatorija (muvekithana), u kojoj se na osnovu preciznih tehnika i instrumenata određivalo tačno vrijeme.

Koliko je sati? 

Posebnost sarajevske sahat-kule je u tome što je ona vjerovatno jedini javni sat u svijetu koji mjeri lunarno, “a la turca” vrijeme, usklađeno prema vremenu islamskih molitvi. 

To često zna biti uzrok zbunjenosti turista, koji primijete da sat na sarajevskoj sahat-kuli u vrijeme zalaska sunca pokazuje 12 sati.

U mjesecu ramazanu vrijeme zalaska sunca je ujedno i vrijeme prestanka posta.

Kako je Sahat-kula već odavno izgubila svoj prvobitni značaj, nerijetko ni Sarajlije neće znati objasniti zašto stalno pokazuje „pogrešno vrijeme“.

S druge strane, oni bolje upućeni vas mogu odvesti i do obližnje zlatarske radnje sarajevskog muvekita Mensura Zlatara, koji se od 1967. godine najmanje jednom sedmično penje uz 76 stepenika kako bi naštimao satni mehanizam i uskladio ga s astronomskom smjenom dana i noći. On to doživljava kao veliku čast, a u šali voli reći kako danas više ljudi ima privatni avion nego što je nekada imalo sat.

Danas se u dvorištu Begove džamije, na nekadašnjoj muvekithani, nalazi i ekran koji očitava vrijeme molitve po srednjeevropskom vremenu. S obzirom da je satelitski povezan sa Greenwich opservatorijom u Londonu, to je danas zasigurno najtačniji sat u Sarajevu. Postavljen je u čast muvekita koji su stoljećima brinuli o tačnom vremenu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije