Tikvice punjene rižom i sosom, obožavat ćete ih
Tikvica je jedna od najkorištenijih namirnica u našim jelovnicima. Bogate su vitaminima i mineralima, kao i antioksidansima, a dobre su i za snižavanje šećera u krvi i bolju probavu.
Osim što su iznimno zdrave, tikvice su jako ukusne, a mi vam donosimo recept za nezaboravno jelo u kojem ćete uživati. Za pripremu vam treba 15 minuta, za kuhanje oko sat i po.
Potrebno vam je:
-tikvice
-oko 250 grama mljevenog mesa
-luk
-pola šolje riže
-sol, biber, začini
-jaje
-kašika paradajz pirea
Za sos vam je potrebno:
-250 grama kiselog mlijeka
-dva žumanceta
-1,5 kašika brašna
-sol
-komad maslaca
-pola mrkve
-peršun, po ogućnosti svjež
Priprema:m
1. Tikvice operite i isjecite na tri dijela. Izdubite i izvadite unutrašnjost. Poredajte ih u posudu u kojoj ćete ih peći.
2. U tavi zagrijte malo masnoće i propržite sitno sjeckani luk. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne promijeni boju. U to dodajte isjeckanu unutrašnjost tikvica. Nakon pet minuta dodajte rižu i začine. Propržite nekoliko minuta i stavite paradajz pire, a potom i šolju vode. Sačekajte da riža upije vodi i isključite.
3. U odvojenoj posudi umutite jaje, pa ga dodajte u rižu.
4. Tikvice napunite ovom smjesom. Sipajte potom vodu u posudu u kojoj ih pripremate, poklopite i pecite na 200 stepeni Celzijusevih.
5. Sada napravite sos na način da brašno propržite u šerpi. U drugoj posudi umutite žumanca sa kiselim mlijekom. Razrijedite ih sosom od tikvica uz neprestalno miješanje. Sipajte sos u brašno i kuhajte pet minuta. Sos sipajte u tikvice.
6. U tavu zagrijte maslac, dodajte narendanu mrkvu i kratko propržite, tek toliko da se maslac oboji. To procijedite i sipajte u tikvice.
7. Sada te punjene tikvice sa rižom i sosom vratite u rernu na još 15 minuta.
Servirajte ih tople i posute peršunom. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.