Test privrženosti: Ovo su 4 tipa povezanosti između djeteta i majke

0
Radiosarajevo.ba
Test privrženosti: Ovo su 4 tipa povezanosti između djeteta i majke
Foto: Pixabay / Dječak i djevojčica / Ilustracija

Da li je vaše dijete prilikom odvajanja od vas nezainteresovano, prestrašeno ili zbunjeno? Prema teoriji privrženosti, pod utjecajem načina na koji majka odgovara na potrebe svoje bebe, među njima se razvija sigurna ili nesigurna privrženost, koja utječe na ponašanje i odnose kasnije u životu, piše psihologinja Lana Žigić Antić.

Emocionalna veza koju dijete ostvaruje s roditeljima, najčešće majkom, naziva se privrženost, a očituje se traženjem i održavanjem bliskosti, posebno u uslovima stresa. U prošlosti se smatralo da se privrženost razvija neposredno nakon rođenja i to kontaktom s majkom, ali brojna istraživanja su pokazala da to nije tako. Djetetova privrženost je pod velikim utjecajem roditeljske osjetljivosti na djetetove potrebe, ali na privrženost utječe i sam temperament djeteta. 

Test u sobi s igračkama

Kamala Harris: "Tražit ću nominaciju i učiniti sve da ujedinim naciju i pobijedim Trumpa"

Kamala Harris: "Tražit ću nominaciju i učiniti sve da ujedinim naciju i pobijedim Trumpa"

Ocem teorije privrženosti smatra se britanski psiholog John Bowlby koji je zajedno sa svojim saradnicima napravio brojne eksperimente na ovu temu. Jedan od eksperimenta bilo je opažanje ponašanja majke i djeteta u sobi punoj igračaka. Istraživanjem je uočeno da postoje djeca nesigurne privrženosti koja nikad nisu napuštala majčino krilo, čak ni da bi se poigrali s jako zanimljivim igračkama. Neka su odlazila od majke, igrala se i ne bi joj se vraćala duže vrijeme.

Uz ove dvije grupe, postojala su i djeca koja bi u početku bila blizu majke, ali postepeno bi odlazila igrati se s igračkama. Redovno bi se osvrtala da vide gdje je majka, te su na taj način uspostavljali kontakt s "izvorom sigurnosti", a potom se nastavljali igrati i istraživati. Ovakva djeca imala su siguran tip privrženosti

Četiri su osnovna tipa privrženosti između djeteta i majke: sigurna, anksiozno-izbjegavajuća, ambivalentno-opiruća i dezorganizacijsko-kontrolirajuća privrženost.

Da li trudnice smiju jesti meso s roštilja? Odgovor će vas iznenaditi

Da li trudnice smiju jesti meso s roštilja? Odgovor će vas iznenaditi

1. Sigurni mali istraživači

Kvalitetna briga za dijete je vrlo bitna. Pod kvalitetnom brigom podrazumijevamo čestu interakciju s djetetom, prihvaćanje djeteta i njegova temperamenta, poštivanje djeteta bez pokušavanja prilagođavanja djeteta vlastitom ritmu i temperamentu. Takav roditelj postavlja razumne granice, dosljedan je u njihovoj provedbi te sudjeluje u djetetovom istraživanju svijeta kroz igru.

Kako bi roditelj pomogao djetetu da nauči kako svijet funkcioniše, kritikuje njegovo ponašanje, a ne njegov temperament. Roditelji koji se ponašaju na ovakav način razvijaju s djetetom sigurnu privrženost. U novim i nepoznatim situacijama ta će djeca istraživati, te na odvajanje majke reagovati manjim strahom.

2. Djeca koja izbjegavaju bliskost

Djeca koja pokazuju malu uznemirenost prilikom odvajanja od roditelja, a jako se uznemire jedino kada ostaju potpuno sama su djeca s anksiozno-izbjegavajućom privrženošću. To su djeca čije majke pričaju s djetetom toplim riječima, igraju se s djetetom, ali ne vole prisan kontakt. Ovakva djeca pokazuju manje istraživačkog ponašanja, manjak empatije, izbjegavaju bliske emocionalne veze. U odrasloj dobi nemaju povjerenje u druge ljude i pokazuju strah od intimnosti.

3. Bojažljivi i nepovjerljivi prema strancima

Radi nedosljednog ponašanja majke nastaje ambivalentno-opiruća privrženost. Takva majka ponekad zadovoljava djetetovu potrebu za blizinom, a ponekad ne. Ta djeca će u nepoznatoj situaciji malo istraživati te će često biti nepovjerljivi prema strancima, čak i kada je roditelj prisutan. Ta djeca postaju nesigurna, bojažljiva, a druge osobe doživljavaju kao nepouzdane.

4. Bez spremnog odgovora na stresne situacije

Posljednja vrsta je dezorganizacijsko-kontrolirajuća privrženost koju karakterizira mješavina izbjegavajućeg, ambivalentnog i sigurnog ponašanja. Ta djeca nemaju uhodan obrazac ponašanja, nego se mogu činiti zbunjena, uplašena te se mogu ponašati nedosljedno ili proturječno. Često se javlja kod djece majki koje su bile žrtve zlostavljanja. 

Ovo je pet najčešćih mitova o trudnoći: Šta je istina, a šta priča?

Ovo je pet najčešćih mitova o trudnoći: Šta je istina, a šta priča?

Utjecaj tipa privrženosti na kasnije odnose

Sigurna privrženost omogućuje kvalitetniji odnos s vršnjacima, popularnost, razvoj socijalnih vještina i više povjerenja u odnosu na drugu djecu, a kasnije i odrasle ljude. Sigurno privržena djeca pokazuju veću razinu samopouzdanja i prilagodljivosti, a u odnosu s odgojiteljem pokazuju više samostalnosti i manje zavisnosti od svojih nesigurno privrženih vršnjaka. Ona pokazuju manje agresivnosti, ljutnje i gnjeva, više slaganja s vršnjacima te pokazuju veću poslušnost.

Nedostatak privrženosti u najranijoj dobi djeteta rezultira problemima u ponašanju u školskoj dobi. Nedostatkom privrženosti djeca su agresivnija i depresivnija, te pokazuju više emocionalnih i ponašajnih problema od svojih vršnjaka koji su sigurno privrženi. 

Koji će tip privrženosti dijete formirati ovisi o ponašanju majke prema njemu, kvalitetu njihovog odnosa, majčinoj brizi i nježnosti, njenom primjećivanju djetetovih signala, njihovom tačnom interpretacijom od strane majke te prigodnim odgovorom na njih, piše Miss7mama.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije