Za buduće mame: Kako izračunati termin porođaja?

0
Radiosarajevo.ba
Za buduće mame: Kako izračunati termin porođaja?
Foto: Pexels / Trudnoća / ilustracija

Kako izračunati termin porođaja? Trudnice interesuje: Kada je termin za porođaj i kako ga izračunati? Ginekolog će računati dan porođaja, a pomoć je i ultrazvučni pregled.

Očekivani termin porođaja se računa 266 dana od datuma začeća ili posljednja menstruacija + 7 dana – 3 mjeseca.

Negelovo pravilo – za izračunavanje termina porođaja

Za izračunavanje termina porođaja prihvaćeno je takozvano Negelovo pravilo, prema kojem trudnoća traje 280 dana ili 10 lunarnih mjeseci (mjesec od 28 dana). Mada taj termin često pravi zabune, zato što se manji procenat žena – možda oko pet posto, porodi baš na taj dan.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

Na datum posljednje menstruacije dodaje se sedam, a zatim se oduzimaju tri mjeseca. Očekuje se da će porođaj biti tada, pošto trudnoća traje deset lunarnih mjeseci, to jest, 280 dana od datuma posljednje menstruacije.

Inače, Negelovo pravilo pouzdano predviđa termin samo kod trudnica koje imaju idealan menstrualni ciklus, na 28 dana. Međutim, ovo izračunavanje ne uzima u obzir to da li žena ima ciklus od 25, ili, možda, čak i 35 dana, a kada će se dijete roditi zavisi i od datuma začeća.

Šta može uticati na termin porođaja?

Na datum dolaska bebe na svijet mogu da utiču još neki faktori, kao što je stres, adrenalin, različite infekcije… Pošto nema svaka žena takav ciklus (na 28 dana) i rijetko se koja porodi u predviđenom terminu, postoji i šire tumačenje, koje je prihvaćeno u skadinavskim zemljama – na primjer, da normalno trajanje trudnoće iznosi do 294 dana.

Znači, na očekivani termin može da se doda 14 dana i da se time navrši 42. sedmice trudnoće. To bi moglo da se smatra normalnim trajanjem. Sve duže od 14 dana iza termina, ili poslije 294. dana, apsolutno je prolongirana trudnoća.

Sve duže od 14 dana iza termina, ili poslije 294. dana, apsolutno je prolongirana trudnoća, piše portal Trudnoća i zdravlje.

Nemojte se iznenaditi: Ovo su neobične, ali sasvim normalne stvari kod novorođenčeta

Nemojte se iznenaditi: Ovo su neobične, ali sasvim normalne stvari kod novorođenčeta

Iskustva mama i prvi porođaj

Po prvi put mame – prvorotke prijavljuju da dešavanja doživljavaju 6-12 sati u prvoj fazi porođaja (od trenutka širenja četiri centimetra) sa prosječnom dužinom od 7,7 sata. Ako ste prvi put mama, aktivni porođaj može trajati oko osam sati.

Ovo je prosjek, i mogao bi biti mnogo kraći ili duži od toga. Malo je vjerovatno da će trajati više od 18 sati. Kada se grlić materice povećava do 10 cm, može vam se desiti sat ili dva sata guranja prije nego što se rodi vaša beba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije