Pročitate sedam savjeta za nove mame

0
Radiosarajevo.ba
Pročitate sedam savjeta za nove mame
Foto: Pexels / Ilustracija

Ovih sedam praktičnih savjeta za nove mame pomoći će vam da se lakše uhvatite u koštac sa situacijama koje su pred vama.

1. Prestanite biti opsjednuti umorom. Prihvatite unaprijed da nećete imati miran i neprekinut san. Odaberite između umora i ljutnje – ili samo umora.

2. Vjerujte svojim instinktima. Ne postoji priručnik s uputama za roditeljstvo. Vjerujte da će se vaši urođeni instinkti uključiti kada držite svoje novorođenče. 

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

3. Vježbajte strpljenje. Rane faze roditeljstva uključuju hranjenje, nošenje pelena i umirivanje bebe uz minimalan san. Zapamtite, to neće trajati zauvijek. Kako vaša beba raste, rutine će se mijenjati.

4. Dajte prednost povezivanju nad kućanskim poslovima. Nije potrebno ostaviti brdo prašine i neoprano suđe, ali ako tu ostavite svu energiju, gubite ju za ono što je bitno. Usredotočite se radije na upoznavanje svoje bebe. Čišćenje može pričekati.

5. Budite otvorenog uma. Izbjegavajte postavljati nevjerojatno visoke standarde za sebe kao roditelja. Prilagodite se izazovima korak po korak, bez očekivanja savršenstva.

6. U redu je tražiti pomoć. Nemojte se ustručavati potražiti podršku od prijatelja i porodice. Bake, djedovi i druge bliske osobe mogu vam pružiti pomoć.

7. Izbjegavajte upoređivanje. Svako dijete je jedinstveno, s različitim temperamentima i razinama aktivnosti. Prihvatite svoje dijete onakvo kakvo jest i radite na njegovom individualnom razvoju.

Prihvatite uzbudljivo putovanje roditeljstva uz ove vrijedne savjete. Uživajte u čudesnom iskustvu gledanja vašeg djeteta kako raste i ne zaboravite cijeniti svaki trenutak na tom putu. Upuštate se u prekrasnu avanturu ispunjenu beskrajnom ljubavlju i nemjerljivim nagradama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije