Tajna savršene pite s jabukama: Mađari uvijek dodaju jedan sastojak, zato im nikad ne bude gnjecava

Pita sa jabukama je poslastica koju svi obožavamo. Kombinacija prhkog tijesta i slatkog fila od jabuka i cimeta pravi je raj za sva čula.
Pronašli smo jedan trik koji primjenjuju Mađari kada prave pitu s jabukama.
Sastojak koji pitu čini vazdušastom
Mađarska pita od jabuka u osnovi je slična onoj kakvu mi pravimo. Ali je oni pripremaju na malo drugačiji način. Njihov nadjev je bogatiji jer u njihovu pitu ide gotovo duplo više fila nego u našu, ali dodaju još jedan sastojak koji mi ne dodajemo. Prije nego što na tijesto stave nadjev od jabuka, tijesto pospu prezlama, koje pokupe višak soka od jabuka i tako sprječavaju da se tijesto razvodnji i postane gnjecavo. Tijesto pite ostane prhko i vazdušasto.

Znaju li rabini da bošnjačke porodice stoljećima brinu o grobu rabina Moše Danona u Stocu?
Kako Mađari prave pitu s jabukama
Prvo se zamijesi tijesto i podijeli na dva dijela. Tijesto stave u plastičnu foliju i ostave u frižideru pola sata do sat vremena. Kada naprave prvu koru i stave u pleh, pospu je polovinom pripremljenih prezli. Zatim rasporede fil od jabuka i preko njega pospu ostatak prezli. Potom stave drugu koru, izbockaju viljuškom i premažu umućenim žumancima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.