Poslastičar otkrio tajnu savršenog biskvita: Sočan, vazdušast i bez mrvljenja nakon pečenja

0
Radiosarajevo.ba
Poslastičar otkrio tajnu savršenog biskvita: Sočan, vazdušast i bez mrvljenja nakon pečenja
Foto: Printscreen / Biskvit

Ako ste u potrazi za jednostavnim, a savršenim receptom za biskvit koji će biti mekan, sočan i idealna osnova za torte i kolače – ovo je pravi recept za vas.

Priprema ne zahtijeva puno vremena ni posebne vještine, a rezultat će vas oduševiti: biskvit koji ostaje svjež i do pet dana, savršeno se diže i jednako je ukusan samostalno ili u kombinaciji s kremama i voćem.

Sastojci:

Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!

Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!

  • 25 dkg mekog brašna
  • 15 dkg šećera
  • 1 dcl ulja
  • 1,5 dcl mlijeka
  • 3 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo(može i pola na ovu količinu)
  • korica 1 limuna
  • prstohvat soli

Priprema:

1. U veliku posudu prosijte brašno i prašak za pecivo. Jaja tucite sa šećerom i vanilin šećerom ili aromom vanilije, dodajte so i limunovu koricu. Kad se  dobro izradi dodajte ulje i mlijeko. Polako miješajući dodajte tu smjesu pripremljenom brašnu. Miješajte da se ne stvore grudice.

2. Ova masa je dovoljna za kalup torte 26 i dođe baš puno biskvita, jer se fino digne. Nemojte sipati više od 3/4 visine kalupa. Pecite na 180 C, nekih 20-25 minuta, ovisi o rerni. Tijesto provjerite čačkalicom.

3. Vrlo je bitno da ga ne prepečete!

Biskvit bez problema može biti mekan i sočan i do 5 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije