Svi je volimo, ali stručnjaci za rak kažu da morate smanjiti sa konzumiranjem ove hrane

0
Radiosarajevo.ba
Svi je volimo, ali stručnjaci za rak kažu da morate smanjiti sa konzumiranjem ove hrane
Foto: Pixabay / Faširano meso

Stručnjaci tvrde da hemikalije dodane mesu, kao i alkohol, prekomjerna konzumacija šećera i masti, mogu povećati rizik od raka crijeva, dojke i jetre.

Iako nije moguće izbjeći sve kancerogene sastojke koji povećavaju rizik od razvoja raka - stručnjaci tvrde da možete smanjiti rizik od raka tako što ćete izbaciti određene stvari iz svoje ishrane.

Oprostite se od vaših klasičnih prženih obroka ako želite smanjiti rizik od raka, tvrde stručnjaci. Kobasice, slanina, salama, šunka, hot-dogi su svi primjeri prerađenog mesa, koje su poznati uzročnici rizika od raka.

Poznati meteorolog objavio prognozu do kraja maja. Mnogima se neće dopasti

Poznati meteorolog objavio prognozu do kraja maja. Mnogima se neće dopasti

Prerađeno meso je svako životinjsko meso koje je tretirano kako bi mu se produžio rok trajanja ili poboljšao ukus. To se često radi dodavanjem hemijskih konzervansa poput nitrata.

Kada se konzumira, nitrati mogu proći kroz reakciju koja ih pretvara u supstancu nazvanu N-nitrozne hemikalije (NOC).

One mogu oštetiti ćelije koje oblažu crijeva, organ koji procesira vašu hranu, što, zauzvrat, može dovesti do razvoja raka, objašnjava Cancer Research UK (CRUK).

Stručnjaci su toliko sigurni da prerađeno meso uzrokuje rak da je klasificirano kao 'klasa jedan karcinogen' od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), isti rang kao i pušenje i alkohol.

Dr. Duane Mellor, glasnogovornik Britanske dijetetske asocijacije (BDA), objasnio je da iako je ta klasifikacija opravdana, isto tako je važno staviti rizik u perspektivu.

Međunarodna agencija za istraživanje raka, pod okriljem WHO-a, klasificira tvari prema jačini dokaza da mogu izazvati rak, ne na sam rizik od raka, prenosi Daily Mail.

U laičkim terminima, to znači da su dokazi da prerađeno meso izaziva rak jednako jaki kao i dokazi da to čine alkohol i pušenje, ali ne znači da je toliko karcinogeno kao te supstance.

Ali povećani rizik i dalje postoji, pa NHS preporučuje da ljudi koji konzumiraju puno prerađenog i crvenog mesa smanje na 70g ili manje dnevno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije