Nutricionistkinja upozorava: Ova hrana može stvoriti masne naslage na stomaku, a većina je koristi

0
Radiosarajevo.ba
Nutricionistkinja upozorava: Ova hrana može stvoriti masne naslage na stomaku, a većina je koristi
Foto: Pexels / Stomak

Kada je fokus na smanjenju masnoće na stomaku, izbor pravilnih namirnica igra ključnu ulogu. Iako su proteini važan dodatak zdravoj prehrani zbog zasićenja i očuvanja mišića, važno je obratiti pažnju na vrstu proteina koju unosimo.

Nutricionistica Tammy Lakatos Shames ističe koji protein može posebno otežati proces gubljenja sala na stomaku, a odgovor mnogima možda neće biti po volji - sir. Iako je sir dobar izvor proteina i kalcija, može biti problematičan kada je cilj smanjenje masnoće na stomaku.

"Većina kalorija u siru potječe iz masti, a ne proteina. Na primjer, komad mozzarela sira ima oko 85 kalorija, od čega 60 dolazi iz masti, dok samo 23 kalorije dolaze iz proteina. Masne kalorije se brzo nakupljaju, što znači da čak i mala količina sira može značajno povećati kalorijski unos. S druge strane, možete konzumirati mnogo veću količinu hrane bogate proteinima s manje kalorija", ističe.

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Zanimljivo je da mnogi ljudi često ne smatraju sir glavnim izvorom proteina u obroku, već ga koriste kao dodatak raznim slanim i slatkim jelima, slično kao sos ili začin. Nažalost, ova praksa može rezultirati viškom neželjenih kilograma.

"Uklanjanjem ili smanjenjem masnoće u siru, smanjuju se kalorije, dok se obično povećava udio proteina. Proteini pridonose osjećaju sitosti, pa što više proteina uključite u prehranu, manja je vjerovatnost prejedanja", dodaje Tammy Lakatos Shames, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije