Mnogi ga koriste, a opasan je po zdravlje: Saznajte kako možete prepoznati lažne sireve

0
Radiosarajevo.ba
Mnogi ga koriste, a opasan je po zdravlje: Saznajte kako možete prepoznati lažne sireve
Foto: Instagram / Sir Cabrales

Lažni sirevi ukusom i teksturom podsjećaju na pravi, ali ako zavirimo u sastav takvih umjetnih proizvoda nerijetko ćemo pronaći brojne nezdrave sastojke.

Umjetni, jeftini sirevi koji ne sadrže mlijeko često sadrže manje proteina i kalcija od prirodnog sira, baš kao i soli, konzervansa i aditiva, a najlakši je način da ih "razotkrijete" čitanjem deklaracije na proizvodu.

Gdje koriste 'lažne sireve'

Imitacije topljenog sira često se koriste u prehrambenoj industriji zbog svoje isplativosti, produženog roka trajanja i dobrih rezultata topljenja na višim temperaturama. Obično se koriste u lošim pizzerijama i restoranima brze hrane, dodaju se smrznutim obrocima i nekim grickalicama.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Neke imitacije sira mogu imati visok sadržaj zasićenih masti i kolesterola koji štete zdravlju srca. Osim nedefinirane masnoće, škroba, boja i aroma, u takvim proizvodima nađu se i razne druge "hemije" koje dugoročno mogu naštetiti zdravlju.

Najskuplji sir na svijetu kupljen za 60.000 KM, njegov kolut je težak 2,2 kilograma

Najskuplji sir na svijetu kupljen za 60.000 KM, njegov kolut je težak 2,2 kilograma

Na primjer, E407 (karagenan), E412 (guar guma) i E417 (tara guma) mogu izazvati tegobe s probavom, pa čak i ozbiljnije bolesti.

Zamjene za sir ne treba miješati s kvalitetnim veganskim sirevima biljnog porijekla čiji je sastav jasan. Iako im mogu nedostajati određene hranjive materije koje se nalaze u tradicionalnom mliječnom siru, ako se radi o kvalitetnom proizvodu, neće imati štetan utjecaj na zdravlje.

Sir najčešće nastaje od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka, odnosno zgrušavanjem bjelančevina u mlijeku pomoću sirila. Kvalitetan, a samim time i zdrav sir može se proizvesti samo od vrhunskog mlijeka, a većina domaćih sireva proizvodi se od svježeg, sirovog, nepasteriziranog mlijeka. Osim toga, u mlijeku moraju preovladavati korisne bakterije, mliječno-kiselog vrenja.

Kako ga prepoznati

Pokazatelj nekvalitetnog sira je najčešće cijena, ali najviše se saznaje čitanjem deklaracije i sitnijih slova na ambalaži. Prirodni sir najčešće ima kratku listu sastojaka. Kako biste bili sigurni da ste odabrali sir koji je zaista sir, obavezno treba pročitati deklaraciju na proizvodu.

Recept dana: Zapečene tikvice sa sirom i blitvom

Recept dana: Zapečene tikvice sa sirom i blitvom

Na primjer, sir u listićima koji se koristi za tost-sendviče često sadrži mali postotak mlijeka ili sira, ogroman postotak masnoće i soli, a ostatak odlazi na sirutku, emulgatore i boje. Dodavanjem arome dobiva se određena vrsta sira.

Za razliku od prirodnog sira, ovdje nema korisnih bakterija koje imaju blagotvoran učinak na zdravlje crijeva, kalcij, zdrave proteine i masnoće. Kada kupujete sir, uvijek je bolje dati prednost siru u komadu, a dobro je biti skeptičan i prema siru koji je označen kao "sir za pizzu", piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije