Najskuplji sir na svijetu kupljen za 60.000 KM, njegov kolut je težak 2,2 kilograma

0
Radiosarajevo.ba
Najskuplji sir na svijetu kupljen za 60.000 KM, njegov kolut je težak 2,2 kilograma
Foto: Instagram / Sir Cabrales

Najbolji sir Cabrales prodan je proteklog vikenda na aukciji za nešto više od 30.000 eura (58.498,06 KM) za kolut od 2,2 kg, što je cifra koja dosad nije dosegnuta u natjecanju posvećenom najpriznatijem siru u Asturiji.

Ovogodišnji najbolji Cabrales cijenom je potvrdio titulu Guinnessove knjige rekorda za najskuplji sir na aukciji na svijetu, nadmašivši cifru iz 2019. godine, kada je sir kupljen za 20.500 eura (39.967,77 KM).

Kupac sira proizvedenog u sirani Los Puertos već je četvrtu godinu zaredom Iván Suárez iz restorana El Llagar de Colloto iz Ovieda.

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

"Strast prema zemlji i prepoznavanje rada proizvođača sira ono je što me natjeralo da povećam ponudu", priznao je kupac Ivan Suárez.

"Znali smo da imamo dobar sir, ali i da ga je jako teško pobijediti", rekao je Guillermo Pendás, proizvođač najskupljeg sira na svijetu, koji je sazrijevao 10 mjeseci u špilji na 1400 metara nadmorske visine. Kolut ovog finog pljesnivog sira od kozjeg mlijeka je težak 2,2 kilograma prije aukcije je izabran kao najbolji među 15 proizvođača koji su sudjelovali u tradicionalnom natjecanju Cabrales sireva. Inače, sir Cabrales jedan je od zaštitnih znakova ruralnog dijela španske pokrajine Asturije, a farmeri ga izrađuju ručno, od sirovog kravljeg mlijeka ili od mješavine dvije ili tri vrste mlijeka: kravljeg, ovčjeg i kozjeg.

Agencija koja se brine za autentičnost i kvalitetu Cabralesa objašnjava da taj sir, nakon što je napravljen, "odlazi u prirodne pećine u planinama na sazrijevanje između 2 i 4 mjeseca. U ovim špiljama relativna vlažnost zraka iznosi 90 odsto, a temperatura se kreće između 8 i 12 stepeni".

Uslovi su to koji pogoduju razvoju plijesni tipa penicillium u siru tokom zrenja, što mu daje plavozelene površine i žilice. Okus je blago ljut, izraženiji kada se radi s čistim ili miješanim kozjim i ovčjim mlijekom".

Proizvodno područje sastoji se od 18 gradova u općini Cabrales i 3 susjedna grada u općini Peñamellera Alta. Konkretno, najbolji ovogodišnji sir Cabrales sazrijeva u špilji na visini od 1400 metara, na temperaturi od 7 stepeni, gdje provodi minimalno 8 mjeseci. Uobičajena cijena njihova sira je između 38 eura (74,09 KM) po kilogramu, kaže ovogodišnji najbolji sirar Guillermo Pendás, i napominje da ima malu proizvodnju te da većinu svog sira proda u sirani ili na sajmovima. A koji put i na aukcijama po nezanemarivo višoj cijeni, piše Missgastro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije