Sve sastojke imamo u frižideru, a recept je fantastičan: Isprobajte odličnu špansku pitu
Pite su omiljene na našim trpezama, a ova pita može da bude i ukusni doručak, a i za ponijeti na posao.
Riječ je o španskoj piti, a njeni sastojci su tako jednostavi, a priprema još jednostavnija.
Sastojci
- 4 jaja
- 1-1,5 kašičica soli
- 200 ml ulja
- 400 ml mlijeka
- 200 g kukuruznog brašna
- 200 g pšeničnog brašna (oštrog)
- 1 prašak za pecivo
- 200 g šunke (pizza šunke, ili neke druge salame)
- 200 g trapist sira
- 120 g kiselih krastavaca
- 120 g kisele crvene paprike
Imate li vi svoju tajnu za ajvar? Ovo je trik za pikantnost ovog fantastičnog jela
UŽIVO | Pronađena još dva tijela, jedno u Buturović Polju, drugo na području Donje Jablanice
Priprema
1. Najprije iseckajte krastavce, papriku i stišnjenu šunku na sitne kockice a trapist sir narendajte.
2. Pripremite odgovarajući pleh, vrlo malo ga nauljite i pospite sa malo brašna.
3. Uzmite odgovarajuću posudu pa u njoj izmutite mikserom jaja, dodajte so po ukusu, zatim dodajte ulje i mlijeko. U drugoj posudi sjedinite obje vrste brašna i prašak za pecivo, promješajte i dodajte u prvu posudu sa jajima. Dobro izmješajte mikserom.
4. Na kraju dodajte i sjeckane krastavce, papriku, šunku i rendani trapist sir, pa sve dobro izmješajte.
5. Smjesu ulijte u pleh i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 45 minuta. Ja sam ovako pekla ali vi možete prilagoditi svojoj pećnici, recimo na 200 stepeni malo kraće. Pita je gotova kada lepo porumeni.
6. Prijatno!
Ovaj recept možete pronaći na Coolinarici.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.