Svaki roštilj je nepotpun bez ovog začina: Recept za marinadu koja je ono što vam je falilo
Svi znamo da je tajna savršenog roštilja u pogođenim ukusima mesa, njegovoj sočnosti i kombinaciji različitih aroma. Kako biste pripremili najbolji roštilj ikada, donosimo vam recept za divnu marinadu.
Za pripremu će vam trebati manje od deset minuta, a dobićete pola šolje aromatične kombinacije začina i slatko-kiselih sastojaka koji stvaraju neodoljivu sinergiju ukusa, a meso čine besprekorno mekim i sočnim.
Riječ je o marinadi sa notama dima, koja se postiže kombinacijom roštilj sosa, bijelog luka i vinskog sirćeta, sve obogaćeno slatkim javorovim sirupom i maslinovim uljem. Savršen je za crveno meso, a idealno ga je preliti prethodnu noć da se duboko upije.
Objavljen Izvještaj Evropske komisije o BiH: Pročitajte šta piše
Sastojci:
- 2 čena bijelog luka, sitno isjeckana
- kašika dimljene paprike
- 2 kašike smeđeg šećera
- 1/4 šolje javorovog sirupa ili meda
- kašika bijelog vinskog sirćeta
- kašika maslinovog ulja
- kašike roštilj sosa
Priprema:
Priprema ove marinade zaista ne može biti jednostavnija i neće oduzeti mnogo vremena. Počnite tako što ćete iseckati bijeli luk na manje komade i staviti ga u šerpu.
Zatim dodajte dvije kašike smeđeg šećera, 1/4 šolje javorovog sirupa (med može da se koristi kao alternativa), kašiku bijelog vinskog sirćeta, kašiku maslinovog ulja i dvije kašike sosa za roštilj iz prodavnice.
Stavite komade mesa u činiju i sve prelijte marinadom i lagano miješajte rukama da pokrijete svaki centimetar. Ostavite da odstoji preko noći, ili bar nekoliko sati prije pečenja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.