Stvari kojima ne doprinosimo zdravlju mozga, a činimo ih svaki dan

Radiosarajevo.ba
Stvari kojima ne doprinosimo zdravlju mozga, a činimo ih svaki dan
Pixabay / Ilustracija

Mozak treba svakodnevnu aktivnost kako bi ostao u odličnoj formi.

No, u svakodnevnom životu činimo nešto što baš i nije dobro za očuvanje njegovog zdravlja, a da toga nismo ni svjesni.

Iznenadit ćete se koje to jednostavne stvari radimo svaki dan, a koje ne idu u prilog vježbanju mozga. Zato ne bi bilo loše promijeniti ih, ali i uvesti neke nove navike.

A evo o čemu se radi:

Ne pišite popis za kupovinu

Iako zvuči kao dobra stvar, pisanje popisa zapravo nije dobro za vas. Pamćenje i memorija su stvari koje biste trebali vježbati svakodnevno. Tako jednostavnim zadatkom, kao što je pamćenje popisa za kupovinu, vježbat ćete svoj mozak, piše Večernji.hr.

Ugasite radio

Stariji ljudi imaju problema s koncentracijom ako im je u pozadini buka. To je zato što je dio mozga koji je zadužen za koncentraciju na zadatak prvi koji'propada s godinama. Tako je starijim osobama potrebna tišina kako bi se usredotočili na zadatak.

Jedite orah svaki dan

Orašasti plodovi su puni vitamina i kiselina koji štite ćelije, smanjuju uticaje vanjskih faktora kao što je zagađenje, te smanjuju upale u tijelu koje su zadužene za rak, srčane bolesti i demenciju.

Pijte kafu s mlijekom

Kafa i kofein su dobri za zdravlje i tijelo čovjeka. Kofein poboljšava cirkulaciju i prenos kisika, a antioksidansi štite krvne ćelije. No, mlijeko uz kafu pospješuje učinke kafe. Masti i proteini u mlijeku zadržavaju kofein u želucu, što zaustavlja učinke kafe, kao što je nemogućnost spavanja.

Organizujte kulturne posjete

Dokazano je da česti posjeti, na primjer, muzejima, mogu zaštiti od demencije. Muzeji i izložbe zahtijevaju određeni nivo aktivnosti mozga koja stimulira mozak. Time se poboljšavaju se i interpretacija i kognitivnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije