Stručnjaci upozoravaju: Ako imate visok holesterol, ove dvije namirnice za doručak odmah izbacite
Ako imate povišen holesterol, dvije popularne namirnice za doručak mogle bi da vam nanesu više štete nego koristi, upozorava stručnjak za ishranu.
Prema riječima nutricionistkinje Tracy Parker iz Britanske fondacije za srce, određene namirnice spadaju među najgore kada je riječ o podizanju nivoa lošeg holesterola (LDL) u krvi.
"Unošenje previše zasićenih masti može povisiti nivo holesterola, posebno LDL holesterola, koji se nakuplja u krvnim sudovima i može dovesti do ateroskleroze – suženja i očvršćavanja arterija usljed taloženja masnoća", objašnjava Parker.
Hasija Borić pozvala njemačku historičarku u Sarajevo: "Dođite na božićno-bajramske kolače"
Koje su to dvije najgore namirnice za doručak?
Parker ističe da bi osobe sa visokim holesterolom trebalo da izbjegavaju kobasice i peciva – dvije klasične komponente tradicionalnog doručka.
"To uključuje i govedinu, jagnjetinu, kao i mesne prerađevine poput salame, pašteta i drugih suhomesnatih proizvoda. Ove namirnice sadrže između 5 i 10 grama zasićenih masti na 100 grama, što znači da samo jedna porcija može da premaši četvrtinu dnevne preporučene količine", navodi ona.
Namirnice koje treba izbjegavati ako imate povišen holesterol:
Kobasice i prerađeno meso
Maslac i mast
Tropska ulja (kokosovo, palmino)
Punomasni mliječni proizvodi
Peciva i industrijski kolači
Čokolada
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.