Stručnjaci otkrivaju iznenađujući savjet za čuvanje popularnog namaza u frižideru

Rasprave o tome da li u frižideru držati kečap ili školjku jaja je priča stara koliko i sam uređaj, ali postoji mnogo više sastojaka koji su prošli ispod radara koje treba držati na hladnom.
Prema tehničkim stručnjacima CNET-a, puter od kikirikija bi trebao imati dom u vašem frižideru, iako je čvrsto u ormaru mnogih domaćinstava. To je zato što će se na sobnoj temperaturi prirodna ulja iz maslaca odvojiti i vremenom mogu postati užegla.
Miris će biti posebno izražen - mješavina metalnih, gorkih i ustajalih mirisa, skoro kao staro jestivo ulje, sa oštrom ili neugodnom aromom koja izrazito nije poput svježeg kikirikija. Ako još uvijek žudite za sendvičem s puterom od kikirikija, a miris vas nije odvratio, konzumiranje pokvarene hrane moglo bi imati strašne zdravstvene posljedice.

Teška, ali vrijedna pobjeda: Zmajevi savladali Kipar i zadržali maksimalan učinak u borbi za SP
Ljudi mogu očekivati želučane tegobe, dijareju ili povraćanje, što su sve obilježja blagog trovanja hranom, iako zbog većeg sadržaja masti namaz uglavnom neće imati tako ekstremne posljedice.
Ne samo da puter od kikirikija može užegli prije nego što shvatite, već i sav puter od orašastih plodova treba čuvati u frižideru – pa bilo da volite puter od badema ili ste skloni da uzmete teglu putera od lješnjaka, sve to treba držati na hladnom.

Stavite ovu namirnicu u frižider i spriječit ćete nakupljanje leda
Prirodni, neprerađeni puter od orašastih plodova je u najvećem riziku da se pokvari, sa sastojcima koji se uglavnom sastoje samo od orašastih plodova.
Ove proizvode općenito treba konzumirati nakon nekoliko sedmica od otvaranja tegle, ali se preporučuje da uvijek provjerite rok upotrebe. Jedna jednostavna promjena u držanju namaza u frižideru produžava rok trajanja i može trajati do šest mjeseci nakon otvaranja.
Više obrađeni i umjetni puter od kikirikija općenito se može držati u ormaru zbog dodavanja konzervansa i stabilizatora, ovaj puter od orašastih plodova može trajati između šest i 24 mjeseca ostavljen u ormaru ili oko dva do tri mjeseca nakon otvaranja.
Međutim, za one koji će se prebaciti na frižider, to ima nedostatak, držanje namaza na hladnom će zadržati puter čvrstim i teškim za razmazivanje - slično ohlađenom kravljem puteru - pa se preporučuje da izvadite teglu iz posude. u frižideru otprilike sat vremena prije nego što želite da ga koristite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.