Štite organ od nakupljanja masti: Jedite ove tri namirnice i vaša jetra će biti kao nova
Neke namirnice sadrže jedinjenja za koja su istraživanja pokazala da mogu da podrže enzime jetre, štite ovaj organ od nakupljanja masti i smanjuju upalu.
Na stanje jetre utiče i ono što jedemo. Neke namirnice su pokazale pozitivan efekat, dok druge, naprotiv, treba izbjegavati.
Hrana igra važnu ulogu u održavanju zdravlja jetre, organa koji ima sposobnost regeneracije. Jetra je prvi organ koji metabolizira hranu koju jedemo.
Poznato kada bi Srbija trebala Aliju Balijagića izručiti Crnoj Gori
U nastavku pročitajte koje su to namirnice.
Kupus i drugo povrće iz porodice krstaša
Povrće iz porodice krstaša kao što su kupus, karfiol i brokule, poznato je po visokom sadržaju vlakana i prepoznatljivom ukusu. Također je bogato korisnim i zaštitnim biljnim jedinjenjima.
Konzumiranje ovog povrća može da podrži proces detoksikacije i zaštiti od štetnih jedinjenja. Studija iz 2016. godine pokazala je da konzumacija brokula može da smanji rizik od nastanka tumora jetre i bolesti masne jetre.
Riba
Omega-3 masne kiseline u ribama kao što je losos, podržavaju zdravlje jetre. Ova jedinjenja mogu da smanje nivo masti u jetri i triglicerida kod ljudi sa nealkoholnom masnom bolešću jetre.
Ovo su namirnice koje možete jesti prije spavanja, a da se ne udebljate: Jedna vas može iznenaditi
Orašasti plodovi
Dobre masti, antioksidansi i vitamin E donose brojne zdravstvene prednosti. Istraživanje je pokazalo da se rizik od bezalkoholne masne bolesti jetre može smanjiti konzumiranjem oraha, piše Espreso.
Orašasti plodovi sadrže i fosfor, veoma koristan mineral za jetru, jer je uključen u metabolizam masti, sprečavajući njihovo nakupljanje u jetri. Bez fosfora, naša jetra bi bila preopterećena mastima i bili bismo u većem riziku od razvoja masne jetre.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.