Stara verzija maslac torte: Uživajte u jednostavnom, ali savršenom okusu

0
Radiosarajevo.ba
Stara verzija maslac torte: Uživajte u jednostavnom, ali savršenom okusu
Foto: Facebook / Maslac torta

Ovaj recept je inspirisan starim, tradicionalnim načinima pripreme torti i dolazi iz vremena kada su jednostavni sastojci stvarali nezaboravne ukuse.

Torta je bogata, sočna i savršena za svaku priliku, bilo da je riječ o obiteljskom okupljanju, rođendanskoj proslavi ili jednostavnom uživanju u ukusnoj poslastici.

Uz ovaj recept, pripremite kolač koji je u srcima mnogih ljubitelja domaćih torti već više od 100 godina.

Detalji ubistva u Hrvatskoj: U napadu ubijena trudnica, majka troje djece

Detalji ubistva u Hrvatskoj: U napadu ubijena trudnica, majka troje djece

Sastojci za tortu:

  • 2 šolje brašna, prosejanog
  • 1 1/4 šolje šećera
  • 1 kašlica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 šolje maslaca, omekšalog
  • 1 šolja mleka
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 2 jaja

Priprema:

Zagrijte rernu na 175 stepeni. Podmažite i pospite brašnom dva kalupa za tortu dimenzija 20 cm x 5 cm, pa ih ostavite sa strane.

U velikoj posudi prosijte zajedno brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Dodajte maslac, mlijeko i vanilu. Mikserom mutite 2 minuta, povremeno skidajući smjesu sa ivica posude. Dodajte jaja i mutite još 2 minuta.

Smjesu raspodijelite ravnomjerno u pripremljene kalupe. Pecite 30 do 35 minuta, ili dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe suha. Izvadite iz rerne.

Ostavite da se hladi u kalupima 10 minuta, a zatim okrenite torte na rešetku da se potpuno ohlade.
Premažite omiljenim prelivom, kao što je čokoladna glazura.

Čokoladna glazura

Sastojci:

  • 1 štapić (1/2 šolje) maslaca ili margarina
  • 2/3 šolje Hershey's kakaa
  • 3 šolje prah šećera (šećer u prahu)
  • 1/3 šolje mleka (plus nekoliko kapi za željenu konzistenciju)
  • 1 kašičica vanilin šećera

Priprema:

Otopite maslac. Umutite u njega kakao. Naizmjenično dodajte prah šećer i mlijeko, mutite na srednjoj brzini dok ne dobijete željenu konzistenciju za premazivanje. Po potrebi dodajte još mlijeka. Dodajte vanilu i dobro promiješajte. Oko 2 šolje glazure je dovoljno za premazivanje torte.

Uživajte u ovom jednostavnom i ukusnom receptu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije