Šta se dešava sa organizmom ako pijete sirće ujutro?

1
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava sa organizmom ako pijete sirće ujutro?
Foto: Pixabay / Jabučno sirće / Ilustracija

Na internetu kruže brojni saveti i trikovi kako brzo izgubiti težinu i "očistiti" telo. Međutim, većina njih je neosnovana i neefikasna.

Jedna od praksi koju mnogi stručnjaci za zdravlje preporučuju jeste da ujutru, na prazan stomak, popijete gutljaj jabukovog sirćeta. Tvrdi se da ovo pomaže u mršavljenju, smanjuje glad i uklanja toksine iz organizma.

Iako ograničena istraživanja sugerišu da sirće može imati povoljan uticaj na nivo gladovanja i tjelesni sastav, rezultati su daleko od zaključnih. Također, većina ovih istraživanja sprovedena je na životinjama, a ne na ljudima.

Piksi: 'Ovo je velikih uspjeh za fudbal Srbije'

Piksi: 'Ovo je velikih uspjeh za fudbal Srbije'

Nekoliko studija na ljudima pokazalo je da dodavanje jabukovog sirćeta ishrani može pomoći u suzbijanju apetita i imati blagotvoran efekat na gubitak težine. To se uglavnom pripisuje sirćetnoj kiselini, vrsti kiseline koja je koncentrisana u jabukovom sirćetu i može imati efekat suzbijanja gladi.

Međutim, važno je napomenuti da nedostaje visokokvalitetnih istraživanja na ljudima u ovoj oblasti. Iako jabukovo sirće može imati blagi utjecaj na gubitak težine, malo je vjerovatno da će konzumiranje jabukovog sirćeta značajno utjecati na vašu liniju - osim ako, naravno, nije kombinovano s povećanom fizičkom aktivnošću i zdravim promjenama u ishrani.

Također, konzumiranje jabukovog sirćeta može izazvati negativne efekte kao što su erozija zuba i mučnina.

Šta više, nema dokaza da unošenje napitka s jabukovim sirćetom može osloboditi tijelo toksina. Vaše tijelo ima cijeli sistem posvećen detoksikaciji i ne zavisi od dodataka za optimalno funkcionisanje. Naposlijetku, nema naučnih dokaza koji sugerišu da unošenje jabukovog sirćeta ujutru ima veće koristi nego u bilo koje drugo doba dana, navodi HealthLine.

Zaključno, iako je malo vjerovatno da će uzimanje gutljaja jabukovog sirćeta ujutru značajno utjecati na gubitak težine, generalno je bezopasno za većinu ljudi. Samo se pobrinite da ograničite dnevnu dozu na najviše dvije kašike razblažene u čaši vode i nakon toga isperite usta vodom kako biste spriječili eroziju zuba, prenosi Ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije