Važno je znati kada ga ne koristiti: Sirće može oštetiti ove površine u vašem domu

0
Radiosarajevo.ba
Važno je znati kada ga ne koristiti: Sirće može oštetiti ove površine u vašem domu
Foto: Pexels / Ilustracija

Bijelo alkoholno sirće, koje se najčešće koristi za salate i salamuru kod pripreme zimnice, pokazalo se odličnim jeftinim sredstvom za čišćenje i uklanjanje mrlja u domu, i to zbog svojih antiseptičkih, antibakterijskih i dezodorirajućih svojstva.

S njim se može čistiti gotovo sve u domu, od stakla, namještaja i kućanskih aparata do odjeće, djelotvoran je i na kamencu, a najbolja stvar je ta što ga je potrebno vrlo malo da bi se postigli zadovoljavajući rezultati.

Međutim, važno je znati kada ga ne koristiti jer može oštetiti neke površine u vašem domu. Naprimjer, ne smije se koristiti na mermeru zbog opasnosti od mijenjanja boje ili ljuštenja. Proizvođači ga također ne preporučuju na drvenim podovima.

Pratite obraćanje Christiana Schmidta: 'Pismo Željke Cvijanović ne poštuje činjenice'

Pratite obraćanje Christiana Schmidta: 'Pismo Željke Cvijanović ne poštuje činjenice'

S druge strae, učinkovit je za čišćenje tostera i kuhala za vodu, za uklanjanje naljepnica sa staklenki, za čišćenje rerne, prirodno je sredstvo protiv komaraca, dodaje se u pranju peškira i odjeće, a rješava i tvrdokorne mrlje na kuhinjskom tekstilu.

Puno je primjera, tutorijala i savjeta za čišćenje s bijelim sirćetom, a ovaj put donosimo vam kako jednostavno očistiti kuhinjske krpe, piše D&D.

U posudu treba uliti vruću vodu i pola čaše sirćeta te ostaviti krpe da se namaču nekoliko sati. Nakon toga ih možete oprati ručno ili u veš mašini. Sirće bi trebalo ukloniti sve mrlje, dezinficirati krpe i eliminirati neugodne mirise.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije