Šta može značiti pričanje u snu? U nekim slučajevima može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme

0
Radiosarajevo.ba
Šta može značiti pričanje u snu? U nekim slučajevima može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme
Foto: Pexels / Kako vi koristite jastuk?

Parasomnije su smetnje ponašanja koje se pojavljuju za vrijeme spavanja: za mjesečarenje se službeno kaže somnambulizam, za škripanje zubima bruksizam, a za pričanje u snu somnilokvija.

Potonji, sasvim logično, karakterizira pričanje, pa čak i vrištanje u snu. Iako neki neće ni znati da su pričali u snu, drugima će to biti duhovito, a trećima možda i neugodno iskustvo.

Prema istraživanjima, oko 50 posto djece u dobi od tri do deset godina priča u snu, dok samo pet posto odraslih ima tu pojavu, piše Espreso, dodajući kako stručnjaci vjeruju da je pričanje u snu nasljedno, ali još uvijek nije potpuno jasno zašto se događa.

Cristiano Ronaldo se pošteno obrukao: Svi pričaju o njegovom neslavnom potezu

Cristiano Ronaldo se pošteno obrukao: Svi pričaju o njegovom neslavnom potezu

Iako se pričanje u snu najčešće događa tokom dubokog sna, može se dogoditi u bilo kojoj fazi sna. U većini slučajeva potpuno je bezopasno, ali u rijetkim situacijama može biti znak poremećaja spavanja ili određenog zdravstvenog stanja.

Djeca koja imaju noćne more često vrište, galame i udaraju te ih je teško probuditi. Također, postoji poremećaj ponašanja tokom REM faze sna koji može rezultirati vikom i nasilnim ponašanjem. U takvim se situacijama savjetuje razgovor s doktorom.

Stručnjaci vjeruju da je nedostatak sna jedan od glavnih uzroka pričanja u snu kod odraslih, stoga preporučuju izbjegavanje stresa i pravovremeni odlazak u krevet, ne bi li se osigurala dovoljna količina sna, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije