Svi vodimo ovu bitku: Toplotni val čini spavanje paklom, a ne odmorom

1
Radiosarajevo.ba
Svi vodimo ovu bitku: Toplotni val čini spavanje paklom, a ne odmorom
Foto: Pinterest / Ovakvo spavanje je jako loše za vas

Noći su zbog toplotnog vala postale sparne zbog čega uzrokuju nemiran san u zagušljivim spavaćim sobama. Stoga se mnogi bore s tehnikama hlađenja prostorija u svom domu.

Važno je oduprijeti se porivu da otvorite sve prozore u svom domu tokom vrućina jer će otvaranje svih prozora omogućiti ulazak vrućeg zraka.

Kako dovoljno rashladiti prostorije tokom vrućina?

Radnici ViK-a i danas na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Radnici ViK-a i danas na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Kako bi svi članovi porodice imali kvalitetan san, ali i dovoljno zraka u njihovom domu, jedna žena je otkrila kako najbolje rashladiti prostorije: "U očajničkoj potrazi za nekim hladnim olakšanjem tokom sitnih sati, odlučila sam otvoriti neke prozore i slučajno sam otkrila jednostavno, ali efikasno rješenje", rekla je novinarka Laura McKenna.

"Činilo mi se kontraproduktivnim držati prozore otvorenima dok je vani sparno, svjesna sam da bi puštanje vrućeg zraka samo povećalo unutarnju temperaturu pa uvijek držim svoje prozore zatvorene s navučenim zavjesama kad temperatura poraste. Međutim, jedna nemirna noć me je natjerala da odlutam do kuhinje i provjerim kakva je situacija u sobama moje djece. Zavirila sam u svaku spavaću sobu nadajući se da ću pronaći neku hladniju od moje, ali uzalud. Zato sam bez razmišljanja otvorila prozore u prednjoj i zadnjoj spavaćoj sobi, nenamjerno stvarajući osvježavajući koridor hladnog zraka koji je gotovo trenutno snizio temperaturu u cijeloj kući", objasnila je McKenna.

Znate li šta zapravo znači broj na kremi za sunčanje? Mnogi misle pogrešno

Znate li šta zapravo znači broj na kremi za sunčanje? Mnogi misle pogrešno

Zatim je ispričala što se dogodilo sa zrakom: "Bilo je to tako jednostavno rješenje, ali mi nikada nije palo na pamet. Otvaranjem prozora na suprotnim stranama kuće omogućila sam protok zraka koji je oslobodio sav zarobljeni topli zrak i omogućio ulazak hladnijeg noćnog zraka."

Rosaline Webb je otkrila svoju taktiku: "Prvo zatvorite sve prozore na južnoj strani kuće koja ima najviše sunčeve svjetlosti. Zatim, navucite zavjese kako biste spriječili prodor sunčeve svjetlosti. Na kraju otvorite sve prozore na sjevernoj strani kuće, ili na strani kuće u hladu, kako bi ušao sav hladan zrak. Uistinu djeluje, bez obzira na to što ljudi govore."

"Također bih naglasila da strana moje kuće koja je okrenuta prema sjeveru uopće ne dobiva direktnu sunčevu svjetlost, zbog okolnih kuća pa je s te strane kuća uvijek hladnija", dodala je Rosaline, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije