Znate li šta zapravo znači broj na kremi za sunčanje? Mnogi misle pogrešno

0
Radiosarajevo.ba
Znate li šta zapravo znači broj na kremi za sunčanje? Mnogi misle pogrešno
Foto: Pixabay / Krema za sunčanje

Tokomtoplih ljetnih dana nezaobilazni artikl u svakoj kućnoj apoteci je i krema za sunčanje. Zaštitu kože na otvorenom stručnjaci posljednjih godina preporučuju čak i kad sunce nije najjače jer UVB zrake štetu koži mogu nanijeti i ujutro i navečer.

Stoga je tokom ljeta kremu za sunčanje potrebno uvijek i svuda nositi sa sobom.

Danas je na tržištu dostupan širok izbor krema za sunčanje, a kupce često zbunjuju oznake zaštitnog faktora, poznatijeg kao SPF, koje se kreću u rasponu od 10 do 100. Uvriježeno je vjerovanje kako je zaštita veća čim je veći SPF. Ali, s obzirom da većina dermatologa i stručnjaka za njegu kože rijetko preporučuje bilo šta iznad SPF 50, je li doista tako?

Lidl dolazi u još jedan grad u Bosni i Hercegovini

Lidl dolazi u još jedan grad u Bosni i Hercegovini

Kako pravilno birati kremu za sunčanje za Dermstore je objasnila dermatologinja Diane Berson. Ona naže kako SPF označava faktor zaštite od sunca i na neki način mjeri sposobnost kreme za zaštitu od jedne vrste sunčevih zraka, UVB zraka. Za razliku od UVA zraka, UVB zrake ne prodiru duboko u kožu i štetu najčešće čine na površini kože, izazivajući opekotine i plikove.

Prije nego što su usvojene službene zdravstvene smjernice za njegu kože, mnogi su smatrali kako SPF broj označava koliko vremena možete provesti na suncu. Naprimjer ako vam koža inače pocrveni za pet minuta, a namažete je kremom sa zaštitnim faktorom 10, zaštićeni ste 50 minuta, a ako ste odabrali SPF 20, onda se možete sunčati 100 minuta. Međutim, to nije tačno, kaže doktorica Berson te dodaje da učinak kreme ovisi i o drugim faktorima, kao što su tip kože, znojenje i izlaganje vodi, intenzitet topline i slično.

Dermatolozi stoga preporučuju korištenje testiranih krema, a ona sa zaštitnim faktorom 50 na testiranju je potvrdila da blokira do 98 posto UVB zraka. Dr. Berson pritom napominje kako niti jedna krema za sunčanje, bez obzira na SPF, ne može ponuditi 100-postotnu zaštitu te kako nema dokaza da su proizvodi s višim zaštitnim faktorom učinkovitiji. Istovremeno, kreme sa zaštitnim faktorom 13 mogu odbiti 93 posto UVB zraka, dok SPF 30 odbija 96,7 posto zračenja.

Stručnjaci su i izračunali kako bi se na otvorenom krema za sunčanje trebala nanositi svaka dva sata, čak i zimi i po oblačnim danima, i nakon plivanja ili znojenja. Istraživanja su pak pokazala kako se većina ljudi tog pravila ne pridržava, piše Večernji.

"SPF 50 nudi viši nivo zaštite i najbolji je izbor za ljude kod kojih postoji rizik od dobivanja raka kože te za ljude svijetle puti", kaže dr. Berson, dodajući kako bismo svi na umu trebali imati činjenicu da svaka promjena boje kože, bez obzira na to koliko privlačno izgledala, zapravo predstavlja UV oštećenja te u budućnosti može dovesti do problema, kao što su prerano starenje, nastavak sunčevih pjega, pa čak i rak kože.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije