Dermatologinja otkrila 4 stvari koje ne biste smjeli raditi tokom ljeta: 'Pazite gdje hodate'

0
Radiosarajevo.ba
Dermatologinja otkrila 4 stvari koje ne biste smjeli raditi tokom ljeta:  'Pazite gdje hodate'
Foto: Pexels / Ovo je važno znati

Dr. Lindsey Zubritsky, dermatologinja s certifikatom iz Mississippija, podijelila je četiri stvari koje nikada ne bi radila tokom toplih ljetnih mjeseci.

Njeni savjeti uključuju izbjegavanje hodanja bosim nogama uz bazen, korištenje citrusa na suncu, brijanje preko bradavica i spavanje s mokrom kosom.

Dr. Zubritsky ističe važnost nošenja obuće uz bazen kako bi se spriječila atletska stopala. "Vlažna, mokra okruženja poput bazena, javnih tuševa i sauna idealna su za razvoj gljivica na tlu, koje je vrlo lako pokupiti," rekla je Zubritsky u svom TikTok videu koji je prikupio 57.200 pregleda.

Euro 2024 | UEFA odabrala sudije za četvrtinala. Cijeli svijet u čudu: 'Zar je ovo moguće!?'

Euro 2024 | UEFA odabrala sudije za četvrtinala. Cijeli svijet u čudu: 'Zar je ovo moguće!?'

Uvijek ćete je vidjeti u japankama uz bazen, ali upozorava da predugo nošenje japanki može povećati rizik od bolova u peti, trnova u peti i uganuća gležnja zbog nedostatka potpore i amortizacije. Nedavna studija iz Poljske otkrila je da su plivači izloženi visokom riziku od gljivičnih infekcija, pa je nošenje japanki uz bazen ključno, ali ne predugo.

Zubritsky savjetuje da izbjegavate korištenje limuna ili limete u kosi na suncu, jer može doći do fototoksične reakcije poznate kao fitofotodermatitis. "Citrusi mogu reagovati s UV svjetlom, što dovodi do ozbiljne reakcije s mjehurima i nepravilnim uzorkom na koži gdje je sok dotaknuo kožu", objasnila je. Nakon što mjehurići nestanu, mogu ostaviti hiperpigmentaciju koja može trajati mjesecima.

Pri brijanju nogu tokom ljeta, posebno ako imate bradavice, budite oprezni. "Bradavice su zarazne, što znači da, ako zarežete kožu i brijete preko njih, možete prenijeti virus bradavica po cijelim nogama", upozorava Zubritsky.

Na ovim mjestima osip i akne mogu otkriti vaš zdravstveni problem

Na ovim mjestima osip i akne mogu otkriti vaš zdravstveni problem

To je posebno važno kod malih, skoro nevidljivih bradavica zvanih ravne bradavice, koje su najčešće kod djece i tinejdžera. Ravne bradavice su glatkije i manje vidljive od drugih vrsta bradavica, ali su jednako zarazne.

"Uvijek ću osušiti kosu prije odlaska na spavanje," podijelila je Zubritsky. Spavanje s mokrom kosom stvara vlažno okruženje koje može biti pogodno za razvoj bakterija i gljivica, što može dovesti do bolesti poput tinea capitis (gljivična infekcija vlasišta) ili pogoršanja stanja poput seboreičnog dermatitisa. Tinea capitis je gljivična infekcija vlasišta, dok seboreični dermatitis može uzrokovati ljuskave mrlje na vlasištu.

Uz ove savjete, možete bolje zaštititi svoje zdravlje tijekom ljetnih mjeseci i izbjeći potencijalne probleme koje donose visoke temperature i vlaga, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije