Evo šta su 'strawberry noge' i kako ih liječiti: Dermatolog otkriva jednostavan način

0
Radiosarajevo.ba
Evo šta su 'strawberry noge' i kako ih liječiti: Dermatolog otkriva jednostavan način
Foto: Pexels / Ovaj umor je česta pojava kod mnogih, ali...

Jeste li ikada primijetili one male tamne mrlje na nogama nakon brijanja, gdje su vam prije bile dlačice? Velike su šanse da imate takozvane strawbbery noge. Ova pojava je zapravo iznimno česta, a radi se o medicinskom stanju koje dolazi do izražaja tokom toplijeg vremena i nakon brijanja.

Medicinski naziv stanja je "otvoreni komedon", koji nastaje kada masnoća, mrtve stanice kože i bakterije začepe folikule dlake, uzrokujući širenje i tamnjenje pora. Međutim, zbog sličnosti s plodom jagode dobila je kolokvijalni nadimak 'strawberry legs'. Tačkice su prirodne, ali, iako nisu štetne niti bolne, nekima se ne sviđa njihov izgled. Ali, šta je to tačno, zašto se to događa i kako to liječiti? Glamour je pitao kozmetičarku i osnivačicu Sugar Coated Rosie Khandwala za sve što trebate znati o sitnim tačkicama na koži.

Što su strawberry noge?

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Sitne tačkice mogu se pojaviti kao hiperpigmentirane tačkice koje se pojavljuju na mjestu folikula dlake. Iako su uobičajeni nakon brijanja, mogu biti uzrokovani raznim čimbenicima, uključujući začepljene ili proširene pore ili nakupljanje mrtvih stanica kože.

Također mogu biti simptom folikulitisa, što je uobičajena infekcija folikula dlake koja uzrokuje mrlje i osip, kao i keratosis pilaris, što je nakupljanje keratina u porama koje je također poznato kao 'pileća koža' jer može izgledati i poput kokošje kože.

Prema Rosie, postoji nekoliko razloga zašto se strawberry noge mogu dogoditi.

"Jedan od glavnih uzroka su začepljene pore kao rezultat nakupljanja ulja, mrtve kože i u nekim slučajevima uhvaćenih dlačica. Zanemarivanje kože nakon brijanja ili depilacije i nenadoknađivanje vlage još je jedan čest uzrok", kaže ona. 

Drugi rjeđi mogući uzroci mogu biti gljivične infekcije, koje će postojati čak i ako se vaše navike brijanja promijene. Ako mislite da je to slučaj, vrijeme je da posjetite svog doktora jer će vam možda trebati krema na recept.

Kako liječiti strawberry noge?

Iako nisu štetni, neki ljudi mogu biti zabrinuti zbog svog izgleda. Postoji nekoliko načina za liječenje ili smanjivanje izgleda strawberry nogu, kao što je piling kože, korištenje hidratantne kreme i izbjegavanje uske odjeće. U većini slučajeva, tretiranje bi trebalo biti relativno jednostavno i isplativo.

"Otkrila sam da je najbolji način za liječenje stanja uz pomoć domaćeg lijeka koji se lako može napraviti od svježeg jogurta, koji djeluje kao prirodno sredstvo za čišćenje, pomiješanog sa zobenim pahuljicama, medom i mljevenom kafom, koji djeluju kao nježan, ali učinkovit piling", preporučuje Rosie. "Redoviti piling kože najbolja je prva luka kada je u pitanju tretman, kao i održavanje kože vlažnom i mekom."

Ako se stanje nastavi, nanesite bilo koji proizvod koji sadrži salicilnu ili glikolnu kiselinu. Oni se obično nalaze u proizvodima formuliranim za liječenje akni, ali pružaju nešto snažniji hemijski piling i kontrolu sebuma. 

Nakon što tretirate svoje strawberry noge, vjerojatno ćete se htjeti pobrinuti da se stanje ne vrati, a u tom slučaju biste trebali ponovno razmisliti o svojoj rutini uklanjanja dlačica.

"Ako ste skloni nogicama koje liče na jagodu, pokušajte se ne brijati i pređite na druge metode uklanjanja dlačica", predlaže Rosie.

Ako brijete noge, svakako koristite oštar brijač i kremu za brijanje. Brijte se u smjeru rasta dlačica i izbjegavajte više puta prelaziti preko istog područja.

"Vrući vosak i šećerni vosak pomažu jer će otvoriti pore kada se nanese topli proizvod, a također uklanjaju dlačice iz korijena. Profesionalni tretman laserskog uklanjanja dlačica može pomoći u smanjenju rasta dlačica", pojašnjava Rosie.

Pobrinite se da redovno radite piling kako biste uklonili mrtve stanice kože i spriječili nakupljanje ulja i bakterija u folikulima dlake. Također možete koristiti nježni piling za tijelo ili suhu četku za nježan piling kože. Alternativno, možete koristiti hemijski piling poput salicilne kiseline koji može pomoći u otčepljenju pora i spriječiti urastanje dlačica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije