Savjet nutricioniste: Koje namirnice je najbolje jesti na plaži?

0
Radiosarajevo.ba
Savjet nutricioniste: Koje namirnice je najbolje jesti na plaži?
Foto: Pexels / Ilustracija / Plaža

Paštete i pohovano meso na plaži podsjećaju većinu na djetinjstvo, ali i nisu baš najbolji izbor za plažu zbog visokih ljetnih temperatura.

Kako savjetuje Vanessa Ivana Peričić, magistra nutricionizma i nauke o hrani koja je pokrenula savjetovalište Nutrifil, na plaži nikako nije dobro jesti iz dosade, ali isto tako ni pretrpavati frižider s hranom, a koji nosite sa sobom na plažu.

Vanessa otkriva i koje su namirnice 'pametne' za ponijeti na plažu.

Haos na aerodromu u Antaliji: Izraelski avion prinudno sletio, Turci mu odbili nasuti gorivo

Haos na aerodromu u Antaliji: Izraelski avion prinudno sletio, Turci mu odbili nasuti gorivo

"Prije odlaska na plažu promislite koliko se planirate zadržati te ovisno o namirnicama ponesite i prijenosni frižider kako ne bi došlo do kvarenja hrane. Uz hranu ne zaboravite ponijeti i vodu kako biste mogli nadoknaditi izgubljenu tekućinu", kazuje uvodno Vanessa te nudi tri savjeta:

𝟏. Nemojte jesti iz dosade. Iako nam je lijepo na plaži, ne moramo stalno nešto grickati. Naprimjer, orašasti plodovi bogati su energijom te vrlo lako možemo unijeti dodatne kalorije. Preporuka za dnevni unos orašastih plodova je jedna šaka, odnosno 28 g.

Međutim, ovisno o prehrambenim potrebama pojedinca, ciljevima, ali i spolu ta vrijednost može varirati. S obzirom da muškarci većinom imaju veće energetske potrebe od žena oni u pravilu mogu unijeti i veću količinu orašastih plodova. Prakticirajte svjesno jedenje, piše Dalmacija danas.

𝟐. Nemojte pretrpavati prijenosni frižider s hranom. Ako idete na plažu samo 2-3 sata pojedite obrok prije plaže, a sa sobom ponesite samo užinu i vodu.

𝟑. Ne pretjerujte s unosom soli te izbjegavajte jesti masnu hranu.

Također, savjetuje da se svakako u ljetno vrijeme naglasak stavi na konzumaciju sezonskog voća, poput lubenice, jagode, ananasa, breskvi, trešnji, ali i povrća, kao što su krastavac, paradajz, tikvica...

"Osim hranjivih tvari navedene namirnice sadrže i visoki udio vode zbog čega su idealne za konzumaciju tokom ljeta kada posebno trebamo paziti na pravilnu hidrataciju. Također, niskokalorične su i bogate antioksidansima", pojašnjava te dodaje da nikako ne zaboravite na vodu:

"Voda bi trebala biti glavni izvor tekućine, ali umjesto nje mogu se konzumirati i nezaslađeni ohlađeni čajevi. Također, vodu možete aromatizirati s kriškama citrusa ili u nju iscijediti citrus."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije