Srušen mit o vitaminu C i njegovoj koristi

Radiosarajevo.ba
Srušen mit o vitaminu C i njegovoj koristi
Foto: Pixabay / Narandže
Ako vas je uhvatila prehlada, najčešći savjet koji čujete da trebate uzeti vitamina C.

I to bez obzira radilo se o dodacim prehrani, narandžama ili iscijeđenom limunu. No, ta priča o vitaminu C koji liječi prehladu je navodno mit, kako piše Mirror, a za sve je "kriv" nobelovac i američki naučnik Linus Pauling koji je otkrio čudotvorne sposobnosti ovoga vitamina te je objavio i knjigu o tome.

Njegovo djelo Vitamin C i prehlada postalo je ogroman hit, a Pauling je nastavio govoriti o koristima Vitamina C sve do svoje smrti 1994. godine.

Neke su studije pronašle dokaze kako bi redovno korištenje vitamina C moglo skratiti trajanje prehlade, ali ne ako ih počnete uzimati tek nakon što se prehladite.

Druge su pronašle povezanost između svakodnevnog uzimanja i nižeg rizika od kardiovaskularnih bolesti, no najviše ih nije pronašlo apsolutno nikakvu povezanost. Također, navodi se, vitamini topljivi u vodi samo će proći kroz vaše tijelo ako odlučite povećati dozu.

Najviše što ćete dobiti od povećanog konzumiranja vitamina C je pjenušavi urin. Jasno, ako patite od stvarnog nedostatka vitamina onda nije loše uzimati dodatke, ali za većinu to neće imati nikakvog učinka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije