Specijalna delicija za Božić: Jednostavan način pripreme krompira za potpuni užitak
Ovog Božića sve više domaćinstava odustaje od klasične rerne i okreće se fritezi na vrući zrak u pripremi praznične trpeze.
Brza, praktična i energetski efikasna, ova sprava je u posljednjih nekoliko godina postala nezaobilazan dio moderne kuhinje. Posebno kada je riječ o prilozima poput pečenog krompira, friteza na zrak nudi jednostavno rješenje uz odlične rezultate.
Ako ste zaduženi za krompir ove godine, postoji zanimljiva alternativa klasičnim receptima. Konzervirani mladi krompiri mogu se pretvoriti u iznenađujuće hrskave zalogaje, spremne za manje od pola sata. Recept sam prvi put isprobala prije nekoliko godina i ostala zatečena koliko je postupak jednostavan, a okus bogat i pun.
Gužve na ulazu u BiH: Provjerite na kojim graničnim prijelazima se najduže čeka
Priprema počinje cijeđenjem krompira iz konzerve i njihovim prepolovljavanjem. Zbog toga što su već termički obrađeni, kratko kuhanje od nekoliko minuta je dovoljno kako bi omekšali i bili lakši za dalju obradu. Nakon toga se krompiri ocijede, dobro protresu i ostave da kratko ispuste paru.
Iako se za pečeni krompir obično preporučuju brašnaste sorte zbog njihove sposobnosti da postanu hrskave, ovi mladi krompiri ne djeluju obećavajuće na prvi pogled. Ipak, nakon što se začine uljem, solju i biberom, te ravnomjerno rasporede u korpi friteze, dolazi pravo iznenađenje. Ključno je ne pretrpati korpu i krompire tokom pečenja barem jednom protresti.
Nakon pečenja na visokoj temperaturi, krompiri dobiju zlatnu boju i izuzetno hrskavu koricu. Idealni su kao prilog uz svečani ručak, ali i kao samostalna užina. Mogu se poslužiti uz sos, ostatke pečenja ili jednostavno pojesti sami. Ovaj jednostavan recept brzo je postao omiljen u mom domu i sigurno će se često naći na stolu tokom praznika.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.