Španija prva u Europi uvodi bolovanje zbog bolnih menstruacija

0
Hina
Španija prva u Europi uvodi bolovanje zbog bolnih menstruacija
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Španska ljevičarska koaliciona vlada odobrila je zakon o jačanju prava na abortus i kojim je Španija postala prva zemlja u Evropi koja nudi plaćeno bolovanje ženama koje pate od bolne menstruacije.

Manjinska vlada koju predvodi Socijalistička partija nada se da će novi zakon garantovati pristup abortusu širom Španije i destigmatizovati menstrualno zdravlje.

“Danas šaljemo međunarodnu poruku podrške svim ženama koje se bore za svoja seksualna i reproduktivna prava. Moramo garantovati da su žene te koje odlučuju šta se dešava sa njihovim tijelima“, rekla je novinarima ministrica za rodnu ravnopravnost Irene Montero.

Čović upozorava: 'Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH može imati nesagledive posljedice'

Čović upozorava: 'Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH može imati nesagledive posljedice'

Ukoliko bude usvojen, novi zakon će ukinuti saglasnost roditelja za djevojčice od 16 do 17 godina koje žele prekinuti trudnoću i ukinuti obavezan trodnevni rok za razmatranje odluke.

Prijedlog zakona uključuje i plaćeno bolovanje za trudnice od 39. sedmice i garantuje podjelu besplatnih proizvoda za menstruaciju u javnim ustanovama poput škola i domova zdravlja.

U nacrtu se navodi i da je surogat majčinstvo, trudnoća, koja je nezakonita u Španiji, oblik nasilja nad ženama.

Prijedlog zakona je izazvao debatu u Španiji o tome da li će zakon o plaćenom menstrualnom bolovanju pomoći ili odmoći ženama na njihovom radnom mjestu.

“To će samo stvoriti konflikt kada je u pitanju zapošljavanje žene ili ne“, rekao je 21-godišnji student Pablo Beltran Martin.

Ali glumica i pjevačica Christina Diaz (28) rekla je: “Ako žena ima menstruaciju koja je sprečava da radi, mislim da je sjajno što može da traži nekoliko slobodnih dana kao svaka osoba koja ima zdravstveni problem”.

Prijedlog zakona se također i na prigovor savjesti koji omogućava ljekarima da odbiju izvršiti abortus – što je predmet žestoke debate između grupa za ljudska prava i desničarskih aktivista.

Državne bolnice moraju imati specijaliste koji su spremni izvršiti abortus, kaže se u zakonu.

Nacrt zakona, koji mora proći javnu raspravu prije glasanja u donjem domu parlamenta, još je mjesecima daleko od usvajanja.

Marta Vigara Garcija (37) rekla je da je zadovoljna što će novi zakon olakšati pristup abortusu.

Kada je odlučila prekinuti trudnoću 2018. godine nakon što su joj ljekari rekli da beba ima male šanse da preživi, imala je poteškoća da pronađe ljekare koji bi izvršili abortus.

Rekli su mi da zato što bebino srce još uvijek kuca, neće izvršiti abortus. Morala sam se sama snaći i otići u privatnu kliniku“, rekla je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije