Šta je to menstrualno siromaštvo i zašto je nekima neprijatno da pričaju o tome?

1
S.G.
Šta je to menstrualno siromaštvo i zašto je nekima neprijatno da pričaju o tome?
Foto: Pixabay / Menstrualna čašica

Menstrualno siromaštvo je pojam koji označava nedostupnost sanitarnih proizvoda za žene u toku menstruacionog ciklusa.

Najbolji primjer za ovaj pojam je, ustvari, Bosna i Hercegovina koja godinama - i u ovoj sferi - kaska za europskim zemljama, Do sada je u javnosti postojalo više inicijativa o ukidanju ili smanjenu PDV-a na ove proizvode, ali, nijedna nije zaživjela u stvarnosti – još uvijek.

Prema vrlo jednostavnoj računici, jednoj djevojci ili ženi je na mjesečnom niovu potrebno oko 15 KM za ove proizvode – što je oko 180 KM na godišnjem nivou.

Ubistvo na Manjači: Muškarac ubijen udarcima u glavu, uhapšen osumnjičeni

Ubistvo na Manjači: Muškarac ubijen udarcima u glavu, uhapšen osumnjičeni

U obzir ćemo uzeti i prosječnu platu koja je, na primjer, u decembru prošle godine iznosila 1.042 KM, pa nije čudo da su ove cifre zaista previsoke za izdvajanja, a posebno za nezaposlene djevojke i žene.

Zato ne čudi inicijativa zastupnika Damira Arnauta koju je uputio prošle godine u parlamentarnu proceduru. Naime, Arnaut je uputio, inače inicijativu SOC-a, da se ukine PDV na higijenske potrepštine.

"Bosna i Hercegovina se Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju obavezala uskladiti svoje politike sa EU. Kanton Sarajevo je to ove sedmice uradio osiguravanjem ovih proizvoda u obrazovnim ustanovama, ali na reakciju Vijeća ministara na moju inicijativu još uvijek čekamo.

Ako Trojka dođe na vlast u oktobru, to će biti prioritet novog saziva Vijeća ministara BiH", rekao je Arnaut za portal Radiosarajevo.ba.

Stvari mijenja i premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto.

On je u svojoj poruci, simbolično na međunarodni Dan žena, najavio da će u svim srednjim školama ovog Kantona biti dostupni besplatni higijenski ulošci.

"Problemi menstrualnog siromaštva i menstrualnog sramoćenja prisutni su i u našem društvu. Jeste li znali da je standard u mnogim razvijenim zemljama da su u školama dostupni besplatni higijenski ulošci? Pratimo standarde i uvodimo ih u Kantonu Sarajevo. Idemo u zajedničku borbu do konačne ravnopravnosti", napisao je Forto na Facebooku.

Povodom ove teme kontaktirali smo feministkinju i aktivistkinju za prava žena Aleksandru Petrić.

"Mi kao društvo forsisramo stereotipe u javnosti i takve stvari predstavljaju tabu temu, nažalost. Maloprije sam čitala odluku i smatram da je ona itekako pozitivna. To će umnogome omogućiti bolje poznavanje ovog problema. U jednoj patrijahalnoj državi kao što je BiH je prosto ugrađeno da se stidimo toga. Ženama se od malena sugeriše da je sramota da se govori o tome. Ne bi rekla da je to tabu tema zbog siromaštva, koliko zbog toga što ne učimo djevojčice da se ne srame svoje fiziološke potrebe", izjavila je Petrić za naš portal i izrazila želju da ova praksa bude primjenjena i na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine.

Vjerovali ili ne, postoje i neki kojima ovakvi prijedlozi, iz samo njima znanih razloga smetaju. Jedan od njih je zastupik SDA Salko Zildžić, čiji istup na društvenim mrežama mnogi osuđuju.

On je naime ocjenio kako je ova inicijativa nebitna i bespotrebna, a zašto je to konstatovao nikome nije posve jasno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije