Istraživanje o menstruacijama donijelo šokantno otkriće koje je zabrinulo mnoge žene

1
Radiosarajevo.ba
Istraživanje o menstruacijama donijelo šokantno otkriće koje je zabrinulo mnoge žene
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ako imate neredovne menstraucije, imate i ozbiljan razlog za brigu. 

Naime, novo naučno istraživanje donijelo je šokantan zaključak - žene koje imaju neredovne menstruacije imaju znatno veću vjerojatnost da će umrijeti mlade, prenosi Jutarnji list. 

Stručnjaci kažu kako njihovi nalazi pokazuju da bi žene kojima menstruacija izostaje ili imaju neredovne menstrualne cikluse o tome svakako trebale razgovarati sa svojim ljekarom opće prakse, jer bi to moglo ukazivati na znatno ozbiljnije zdravstveno stanje. 

Istraživači sa Univerziteta Harvard pregledali su podatke 80.000 žena u menopauzi prosječne starosti 38 godina, koje su ih izvijestile o dužini svog menstrualnog ciklusa tokom dva desetljeća.

One s neredovnim ciklusom imale su znatno veću vjerovatnost da imaju prekomjernu tjelesnu težinu, visoki krvni pritisak, povišen holesterol, dijabetes ili pojačanu dlakavost. Stručnjaci su zaključili da je to vjerojatno posljedica hormonalne neravnoteže, dodajući kako su menstrualni ciklusi žena dobar pokazatelj njihova cjelokupnog zdravlja. 

Nakon prilagođavanja rezultata dobi, težini i načinu života, studija je pokazala da žene, koje su imale neredovne mjesečnice u dobi od 29 do 47 godina, imaju gotovo 70 posto veću vjerojatnost da će rano umrijeti. 

A žene s ciklusom dužim od 40 dana također su se suočile s mnogo većim rizikom od onih s dužinom ciklusa od 26 do 31 dan. Studija objavljena u British Medical Journal kaže kako je kao glavni rizik iskočila - smrt od srčanih bolesti.

Naučnici kažu da je to vjerojatno zato što hormonska neravnoteža povezana s neredovnim mjesečnicama može uzrokovati i druge bolesti, uključujući rak, dijabetes i bolesti srca. 

Propuštene ili neredovite menstruacije također su često uzrokovane sindromom policističnih jajnika (PCOS) koji je povezan s abnormalnom razinom hormona, uključujući visoku razinu inzulina što povećava rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.  

Također je utvrđeno da je stopa smrtnosti nešto viša kod žena koje su pušile i onih koje su uzimale kontracepcijske tablete kao tinejdžerice.

Važna poenta koju ilustrira ovo istraživanje jest da redovitost menstruacije i reproduktivno zdravlje pružaju prozor u cjelokupno dugoročno zdravlje – rekao je profesor Adam Balen, glasnogovornik Kraljevskog učilišta opstetričara i ginekologa za reproduktivnu medicinu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije