Sočno pile s hrskavom kožicom bez kapi ulja: Donosimo najjednostavniji recept
Za savršeno pečeno pile sasvim su dovoljna dva sastojka, a dodate li uz to kremasti pire i salatu – ručak je gotov bez previše kompliciranja.
Što je najbitnije, ulje i maslac nisu potrebni za ovaj recept.
Pečenjem na soli meso će ostati sočno, a kožica će biti fino hrskava. Nije potrebno okretati meso.
Modne kombinacije i trendovi prošlosti: Ovako se oblačilo u bivšoj Jugoslaviji
Ako želite, u unutrašnjost pileta možete staviti neko začinsko bilje, narandžu ili limun, ali i bez dodataka pile će biti sočno i ukusno.
Sastojci za pečeno pile:
- jedno pile (težine otprilike jedan kilogram)
- dvije-tri kašike soli
Priprema:
U kalup za pečenje stavite hrpicu soli. Prije nego što nastavite s pripremom, pile dobro obrišite ubrusom.
Zašto faširano meso bude 'gumeno': Dodajte ovaj sastojak i uvijek će biti sočno i mekano
Pile stavite na sol i pecite ga na 180 stepeni Celzijusa najmanje jedan sat.
Ako je pile teže od kilograma produžite vrijeme pečenja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.