Sočni čokoladni kolač s borovnicama: Jednostavan recept koji će vas oduševiti
Priprema je jednostavna i brza, a većinu sastojaka već imate kod kuće.
Mekan i sočan s laganom kremom od sira i voćem, čokoladni kolač s borovnicama oduševit će baš svakog.
Voće možete mijenjati prema vašim željama, a možete ga napraviti i s kremom od karamele. Priprema je jednostavna i brza, a većinu sastojaka već imate kod kuće. Recept je podijelila food blogerica @iz_moje_kuhinje. Uživajte!
Sastojci:
- 180 ml tople kafe (1,5 vrećica instant kafe)
- 180 g glatkog brašna
- 1 kašika gustina
- 150 g šećera
- 75 g smeđeg šećera
- 35 g kakaa
- 3/4 kašike praška za pecivo
- 3/4 kašike sode bikarbone
- 1 prstohvat soli
- 80 ml ulja
- 135 g kiselog vrhnja
- 2 veća jaja sobne temperature
- 2 kašike vanilin ekstrakta
Krema:
- 125g smrznuti borovnica
- 100 g maslaca
- 200 g krem sira
- 280 g prosijanog šećera u prahu
- 1 žličica vanilin ekstrakta
Priprema:
Kalup 20×20 obložite papirom. Skuhajte kafu i malo ohladite. U posudu prosijati sve suhe sastojke. U drugu posudu dodati mokre sastojke i samo kratko sjediniti ručno. Mokre sastojke dodati u suhe sastojke te izmiješati da nema grudica. Izlijte u pleh i pecite na 170° oko 10 min. Kada je pečeno, malo ohladiti, izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi.
'Mi smo sada prepušteni Bogu': Jeftini izvoz za Srbiju raste, kao i cijene za domaće građane
Borovnice kuhajte na laganoj vatri 5 do 10 min dok ne budi mekane, propasirajte mikserom te ohladite. Maslac i šećer u posudu izmiksati kremasto, dodati krem sir te 2 do 3 kašike pirea od borovnica, a ostatak sačuvati za ukrašavanje. Na biskvit staviti kremu, preko kreme kašikom na par mjesta staviti ostatak pirea, išarati špatulom i ostaviti da se stegne. Narežite na kocke i poslužite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.