Jeste li probali kolač od limuna? Ukusan, topi se u ustima i veoma brzo je gotov
Ponekad je sočan, jednostavan biskvit bolji izbor nego slojeviti kremasti kolači. Ako ste u takvom raspoloženju, i pri ruci imate domaći limun, testirajte ovaj recept.
Popis sastojaka je kratak, sama priprema će vam oduzeti manje od 10 minuta, a ostatak će posla odraditi pećnica.
Kolač možete peći u četvrtastom kalupu i rezati na kocke ili pak u kalupu za torte. Pospite ga šećerom u prahu i poslužite uz tučeno vrhnje ili sladoled te svježe voće ili kandiranu koricu limuna. Ovo je recept za kolač od limuna.
Historijska noć u Skenderiji: Bosna i Hercegovina razbila Hrvatsku 110 : 90
Sastojci
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 1-2 kaščice naribane limunove korice
- 1 prstohvat soli
- 2 kašike slatkog desertnog vina
- 3-4 kašike mlijeka
- 100 ml maslinova ulja
- ½ pakovanja praška za pecivo
- 180 g brašna
- malo ulja i šećera u prahu
Priprema
Jaja pjenasto umutite sa šećerom pa umiješajte koricu limuna, prstohvat soli, desertno vino, mlijeko i ulje. Prašak za pecivo i brašno prosijte u zasebnu posudu pa ih lagano umiješajte u smjesu jaja i šećera. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje pa prelijte pripremljenu smjesu.
Pecite otprilike 40 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Provjerite čačkalicom je li kolač gotov pa ga izvadite, prebacite na kuhinjsku rešetku i pričekajte da se ohladi. Prije rezanja ga pospite šećerom u prahu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.