Poslastica za proljetne dane: Jeste li probali fantastični cheesecake sa breskvama?

0
Radiosarajevo.ba
Poslastica za proljetne dane: Jeste li probali fantastični cheesecake sa breskvama?
Foto: Printscreen / Cheesecake sa breskvama

Cheesecake je uvijek bio omiljena poslastica, a kombinacija s breskvama donosi osvježavajući i voćni zaokret koji će vas oduševiti.

Ovaj recept za cheesecake s breskvama savršen je za ljetne dane, ali i za druge prigode kada želite oduševiti svoje goste ili jednostavno uživati u nečemu slatkom i kremastom.

Priprema je jednostavna, a okus nevjerovatan.

Robert Prosinečki za Radiosarajevo.ba o predstojećem EURO-u: "Hrvatsku nikada ne treba otpisivati"

Robert Prosinečki za Radiosarajevo.ba o predstojećem EURO-u: "Hrvatsku nikada ne treba otpisivati"

Sastojci:

  • 4 breskve
  • 8 listova želatina
  • 1 kg krem sira
  • 440 g šećera u prahu
  • 180 g tahinija
  • 560 g grčkog jogurta
  • 465 g keksa
  • 45 g putera
  • sok od pola limuna
  • 3 grančice timijana
Cheesecake sa breskvama

Priprema:

Stavite breskve u blender i miksajte dok ne postanu glatke, želatin namočiti u hladnoj vodi pet minuta da omekša. U međuvremenu, miksajte krem sir i šećer dok ne postane glatko, zatim dodajte 375 ml pirea od breskve, tahini i jogurt te miksajte dok se dobro ne sjedine. Ocijedite višak tečnosti iz želatina i stavite u manju tavu na laganu vatru. Kuhajte, dok se ne otopi, zatim umiješajte u smjesu breskvi. Ulijte smjesu breskve u pripremljenu zdjelu i ohladite dva sata ili dok se ne zgusne.

Za podlogu, pomiješajte mrvljene kekse i puter u multipraktik dok ne nalikuju finim krušnim mrvicama, zatim ravnomjerno posipajte po kalupu za tortu. Nježno pritiskajući, na to stavite kremu od breskve i ohladite preko noći ili dok se ne stegne.

Probajte ukusnu tortu od vanilije: Neće vam trebati jaja, mlijeko i puter

Probajte ukusnu tortu od vanilije: Neće vam trebati jaja, mlijeko i puter

Za macirane breske, promiješajte dodatni šećeri i breskve, limunov sok i timijan u zdjeli i promiješajte da se sjedine. Ohladite preko noći da omekšaju. Sljedeći dan ocijedite breskve kroz sito iznad lonca, a tečnost i breskve ostavite odvojeno. Dodajte 250 ml vode u tečnost od breskve i stavite na jaku vatru. Pustite da zakipi i kuhajte 10 minuta illi dok se ne zgusne. Ostavite sa strane da se ohladi, zatim promiješajte breskve.

Kada ste spremni za posluživanje, tortu od sira preokrenite na tanjir za posluživanje i pospite maceriranim breskvama i dodatnim timijanom. Prelijte sirupom od breskve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije