Sočna pita od mrkve: Idealna kombinacija zdravlja i slatkog užitka

1
Radiosarajevo.ba
Sočna pita od mrkve: Idealna kombinacija zdravlja i slatkog užitka
FOTO: Pixabay / Pita od mrkve

Mrkva je idealan izbor jer je slatkasta, zdrava, ima lijepu boju i predivnu, blagu aromu.

Ova pita od mrkve slatkastog okusa prožetog cimetom pravi je porodični kolač koji može biti ukusan i zdrav doručak ili užina za one najmlađe.

Sastojci:

Za tijesto:

Poznati meteorolog objavio prognozu: "Neki dijelovi BiH bi mogli imati i do 30 cm snijega"

Poznati meteorolog objavio prognozu: "Neki dijelovi BiH bi mogli imati i do 30 cm snijega"

  • 300 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice vrhnja

Za nadjev:

  • 3/4 šolje šećera
  • 2 šolje nasjeckane mrkve
  • 2 jaja
  • 1 čajna kašika cimeta u prahu
  • 1 čajna kašika ekstrakta vanilije
  • 3/4 šolja mlijeka
     

Priprema:

U posudi pomiješajte brašno i maslac, zatim dodajte ostale sastojke (možete dodati i naribanu limunovu koricu za bolju aromu). Zamijesite tijesto tako da se sastojci spoje i da dobijete glatku smjesu. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u frižideru pola sata.

Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Tijesto razvaljajte (za to se možete poslužiti i čašom koju ste uvaljali u brašno) po cijeloj širini kalupa za pite i utisnite uz žljebaste rubove tako da malo prelazi preko njih. Malo tijesta ostavite za ukras.

Pecite 3 do 5 minuta, zatim izvadite kalup i stavite na stranu. Mrkvu stavite u lonac i ulijte toliko vode da je prekrije. Stavite na vatru i kada voda zavrije, kuhajte oko 10 minuta ili dok mrkva ne omekša. Ocijedite vodu, a mrkvu sameljite u pire.

U velikoj zdjeli pomiješajte pire od mrkve, šećer i jaja, a zatim umiješajte cimet i ekstrakt vanilije. Polako dodajte mlijeko. Smjesu ulijte u kalup na dopola ispečeno prhko tijesto. Od ostatka tijesta koji ste stavili na stranu možete kalupom izraditi listić ili neki drugi oblik i staviti na sredinu nadjeva.

Pecite 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 175 stepeni i pecite još 40 do 45 minuta dok se nadjev ne skruti. Pečenu pitu ohladite i poslužite, piše Živim.

To je to, prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije