Kolači vam ne ispadnu dobro? Slavna slastičarka otkriva zašto

0
Radiosarajevo.ba
Kolači vam ne ispadnu dobro? Slavna slastičarka otkriva zašto
Foto: Pexels / Ilustracija

Za napraviti dobar kolač trebaju vam dobri sastojci, dobar recept dobro poznavanje slastičarskih tehinka.

Muče li vas glazure koje cure s torte, pukotine u biskvitu, utonule torte i slični problemi, dobro će vam doći savjeti slavne slastičarke Mary Berry.

Zvijezda popularnog showa The Great British Bakeoff i autorica niza kuharica na svojoj stranici ima nekoliko jako dobrih savjeta za sve one koje pri pripremi kolača muče gore navedeni i slični problemi.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ako ih malo proučite, naučit ćete puno toga o pravilnoj pripremi kolača pa možete spriječiti daljnje male pekarske katastrofe.

Naprimjer, ako ste nestrpljivi pa prerano otvorite rernu, može vam se dogoditi da vam površina kolača utone u ostatak tijesta. Isto vam se može dogoditi i ako kolač nedovoljno ispečete.

Trikovi slastičara: U čemu nikad ne bismo trebali ostavljati božićne kolačiće i keks

Trikovi slastičara: U čemu nikad ne bismo trebali ostavljati božićne kolačiće i keks

Kolači su vam uvijek nekako presuhi? Stavljate previše praška za pecivo ili ih predugo pečete.

Kore od bjelanceta vam se za vrijeme pečenja ospu sitnim kapljicama? Ne znate na pravilan način umiješati šećer u smjesu od bjelanaca. Trebalo bi pripaziti da se šećer ne doda prerano i nipošto ga se ne smije dodati odjednom.

Još jedan problem s korama od bjelanaca je što se znaju nezgodno zalijepiti za podlogu. Slastičarka Mary poručuje da se to događa kad je papir za pečenje previše mastan, kad bjelanca nisu dovoljno istučena i kad je rerna prtjerano zagrijana.

Glazura vam uvijek curi s torte? Sadrži previše tekućine. Bolje je dodati samo dio navedene količine pa po potrebi staviti još, ako je glazuru previše teško nanijeti jer je previše gusta. U slučaju prerijetke glazure pomoći nema.

Ilustracija

Za ispucali vrh kolača može biti zaslužno to što je rerna previše zagrijana ili to što je kolač smješten na previsoku policu u rerni. U oba slučaja korica se formira prebrzo, dok se tijesto još diže.

Svo vam voće potone na dno kolača? Trebali biste ga narezati na manje komade i posušiti prije dodavanja u kolač. Još jedan trik koji može pomoći u ovom slučaju je dodatak mljevenih badema u tijesto, piše Slobodna Dalmacija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije