Sočna, hrskava i super zdrava - pizza o kojoj bruji cijeli svijet
Tajna je u ukusnom karfiolu! Odnosno u hrskavoj korici i "tijestu" u kojem nema grama brašna već samo svježe naribani karfiol, lijepo povezan.
Ako ste se dosad bojali pizze zbog glutena, bijelog brašna, kalorija - onda je ovaj recept baš za vas! Ova vegetarijanska varijacija ima oko 600 kalorija.
Sastojci:
polovica karfiola prosječne veličine
1 jaje
1 mozzarela sitnije narezana
2 velike kašike ribanog parmezana
kašika morske sol
malo crnog papra
Dodaci:
malo umaka od paradajza
dvije šake cherry paradajza prerezanih na pola
2 češnja bijelog luka narezana na tanke ploške
malo mljevene crvene papričice
listovi svježeg bosiljka
origano prema želji
Priprema:
Naribajte pola karfiola (potrebno je dobiti barem dvije šoljice srednje veličine), potom ga premjestite u dublju posudu i stavite u mikrovalnu da se malo smekša, na 7-8 minuta, na neku srednju jačinu. Ostavite da se malo ohladi te upalite pećnicu na 220 stepeni.
U to vrijeme smućkajte jaje, dodajte mu sol, biber, polovicu pripremljene mozzarele te parmezan. Sve dobro promiješajte i od toga napravite podlogu za pizzu. Možete ju peći na običnom plehu obloženom papirom za pečenje, ili u plehu kojeg ste ranije lagano premazali ili posprejali sprejem protiv prianjanja.
Pecite 10 do 15 minuta dok ne pozlati, a potom izvadite pleh kako bi na pizzu stavili ostatak namirnica, osim bosiljka.
Pecite još 10 minuta i tek onda stavite listove bosiljka, da pizza izgleda još svježije i još sočnije.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.