Sladoled od limuna pravo je osvježenje za ljetne dane
Umjesto tradicionalne vanilije, u sladoled možete staviti limun.
Napravite ovaj sladoled prema receptu uglednog The New York Timesa koji tvrde da je ovo idealan sladoled.
Sastojci: Dvije šolje mlijeka, oljuštenu ili oribanu polovicu limuna, 5 velikih žumanaca, pola šolje šećera.
Priprema:
U maloj posudi promiješajte mlijeko i sastojke sa limunom, pa zagrijte na laganoj vatri dok ne krene para, ne treba da ključa.
Potom sklonite sa grijača, prekrijte i dopustite mješavini da se stisne nekih 20 minuta.
U srednjoj posudi pomiješajte žumanca i šećer. U smjesu možete uliti i malo mlijeka.
Sipajte mješavinu u čistu šerpu i zagrijavajte na srednje jakoj vatri. Miješajte stalno dok se ne formira dovoljno debela krema da se može skidati kašikom, skoro 10 minuta. (Nemojte pregrijavati inače će se zgrušati.)
Mješavinu dodajte u posudice u koje ste prethodno nasuli malo vode. Stavite u led i za sat vremena imate gotov sladoled idealan za ove ljetne dane.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.