Sigurno vam se nekada dogodilo: Zašto su od vode smežurani prsti na rukama i nogama?

0
Radiosarajevo.ba
Sigurno vam se nekada dogodilo: Zašto su od vode smežurani prsti na rukama i nogama?
Foto: Shutterstock / Smežurani prsti / Ilustracija

Smežurani prsti na rukama i nogama, tabani, transformisaće se iz glatkih u naborane nakon samo nekoliko minuta u vlažnim uslovima, kaže dermatolog Alok Vij.

Zašto se ovo dešava objašnjava doktor Vij i nudi nekoliko savjeta za zaštitu kože i od drugih kožnih problema.

Zašto su od vode smežurani prsti

"Smežurani prsti predstavljaju više od pasivne apsorpcije vode u spoljašnji sloj kože bogat proteinima. To je aktivan, prilagodljiv proces koji kontroliše naš simpatički nervni sistem – objašnjava dr. Vij. Naš simpatički nervni sistem dio je većeg sistema zaduženog za nesvjesne tjelesne procese kao što su varenje i disanje. On je uglavnom odgovoran za odgovor 'bori se ili bježi' koji nam je pomogao da opstanemo u prahistorijskim vremenima.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vjeruje se da smežurana koža zbog vode nastaje smanjenjem krvnih sudova i stvaranjem bora kako bismo lakše držali predmete u vlažnim uslovima.

"Udubljenja koja se pojavljuju na koži djeluju kao gazišta guma. Ona dozvoljavaju da voda klizi između površine vrhova vaših prstiju i površine predmeta koje pokušavate da uhvatite", objašnjava dr. Vij.

Dok je veslao, ispred njega iskočio kit: 'Ko tvrdi da se ne bi prepao u toj situaciji je lud'

Dok je veslao, ispred njega iskočio kit: 'Ko tvrdi da se ne bi prepao u toj situaciji je lud'

Da li je ova pojava normalna

Da, smežuravanje kože dok je u vodi je bezopasno i dešava se svima. Svima se dešava da im se smežuraju prsti, ruke, koža, ali je najčešće slučaj sa prstima. Kada izađete iz vode, vaša koža se vraća u normalu. Dok je smežuravanje kože uobičajeno, ne bi trebalo pretjerivati sa vodom pod tušem ili u kadi.

"Kada primjetite da koža počinje da biva smežurana, to je signal da završite sa tuširanjem ili kupanjem", upozorava dr. Vij.

Prolazi li gljivično oboljenje samo od sebe? Evo kako ga spriječiti i tretirati

Prolazi li gljivično oboljenje samo od sebe? Evo kako ga spriječiti i tretirati

Da bismo izbjegli ovu pojavu treba da se kupamo u toploj, ali ne vrućoj vodi jer tako onemogućavamo uklanjanje prirodnih ulja sa kože. Čim završimo sa tuširanjem ili kupanjem važno je da se kratko osušimo peškirom, a zatim brzo nanesemo hidratantnu kremu da bismo vratili vlagu u spoljašnji sloj kože. Kod onih koji vole da se kupaju ili dugo plivaju u bazenu, smežurana koža je češća pojava. Međutim, veća je briga šta još koži može da se desi ako ste toliko dugo uronjeni u vodu.

"Oni koji često plivaju imaju veće probleme od smežuranih prstiju – primjećuje Vij. Stalno izlaganje vodi, hloru i drugim hemikalijama može dovesti do pojave suhe kože, ekcema ili folikulitisa. Da bi se izbhegla iritacija kože, svrab, upala ili infekcija koji nastaju, doktor savetuje:

  • ubrzo nakon što izađete iz bazena istuširajte se nakratko, koristeći toplu vodu i blagi sapun
  • nakon što završite tuširanje nanesite hidratantnu kremu
  • uvek operite kupaće kostime i dobro ih osušite prije ponovnog nošenja
  • nanesite vodootpornu kremu za sunčanje pola sata prije plivanja na otvorenom i svaki put nakon što izađete iz bazena i obrišete se peškirom
Način tuširanja može otkriti vašu ličnost: Da li prvo perete lice, ramena ili kosu?

Način tuširanja može otkriti vašu ličnost: Da li prvo perete lice, ramena ili kosu?

Ovi savjeti pomoći će vam da uživate u mnogim prednostima plivanja bez posljedica po vašu kožu" kaže dr. Vij.

Kada treba da se zabrinemo

Ako nam se koža smežura od vode, obično nema razloga za brigu. To je normalna pojava i način na koji nas tijelo štiti i pomaže nam. Ali, ako primetimo suhu ili naboranu kožu, a nismo bili u vodi, to može signalizirati zdravstveno stanje kao što su:

  • dehidracija
  • lupus
  • limfedem
  • bolesti štitne žlezde
  • skleroderma
  • Rejnoov sindrom

U tim slučajevima, najbolje je da sa lekarom razgovaramo o našim simptomima.

"Naša koža priča fascinantne priče o načinu na koji su se ljudi prilagodili životnoj sredini. I njen odgovor na produženo izlaganje vodi nimalo se ne razlikuje", zaključuje dr. Vij.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije