Stručnjaci pojasnili: Trebate li prati peškir za plažu kad ste na moru?

2
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci pojasnili: Trebate li prati peškir za plažu kad ste na moru?
Foto: Dalmacija danas / Perete li vi peškire kad ste na odmoru?

Stručnjak je objasnio šta se dešava ukoliko uopšte ne perete peškir za plažu i koliko puta tokom odmora biste to trebalo da uradite.

Kada ste na moru, koliko često perete peškir za plažu i da li ga uopšte perete? Kako je ovaj predmet prilično "kabast", mnogi izbjegavaju da nose rezervu, pa s jednim peškirom gledaju da "izguraju" cijelo ljetovanje.

Kad je riječ o pranju, većina se uopšte ne upušta u ovu akciju, samo ga protrese i ostavi da se suši budući da najčešće bude natopljen vodom.

EU i SAD preduzimaju mjere protiv TikToka, gdje je problem?

EU i SAD preduzimaju mjere protiv TikToka, gdje je problem?

Ima i onih koji, u slučaju da se baš ukrutio od soli, provuku ga kroz toplu vodu, čisto da speru ostatke mora. Ali da li je ovo pametno i da li štetimo zdravlju? Da li time što stalno ležimo na nakvašenom peškiru zapravo rizikujemo da "navučemo" neku zarazu?

Baš kao i "obični" peškiri za tuširanje, kvašenje i vlaga ih čine odličnim leglom za bakterije. Zato je najsigurniji način da se zaštitite od zaraze da peškir nakon svakog dana provedenog na plaži operete, kaže Angela Harris, menadžerka za kontrolu infekcija za Tidelands Health. U zavisnosti od materijala, najbolje je da koristite toplu vodu, kvalitetan deterdžent i ostavite da se osuši na suncu.

/ Anketa

Perete li vi peškire kad ste na moru?
Rezultati

Ako, pak, nemate vremena da peškire za plažu perete svakodnevno, obavezno ih okačite na sunčano mjesto i, po mogućnosti, vjetrovito, da se što prije osuši, prije nego što bakterije uspiju da se razmnože. Kada se peškir potpuno osuši, snažno ga protresite. Na ovaj način ćete eliminisati višak pijeska, koji je mnogo lakše ukloniti sa suvog peškira nego sa vlažnog.

Ove tri stvari uvijek nosite sa sobom dok pješačite prirodom ili kampirate - mogu vas spasiti!

Ove tri stvari uvijek nosite sa sobom dok pješačite prirodom ili kampirate - mogu vas spasiti!

Stručnjakinja upozorava i da ne koristite peškire koji su počeli da "mirišu čudno". Takvi obavezno moraju da se operu deterdžentom, kao i oni koje je nakon vas koristila osoba koje je bolesna, ima prehladu, grip i slično…

"Ako se pitate da li je peškir dovoljno čist da ga koristite ponovo, onda je najbolje da ga operete. Već samo to pitanje je signal da se dugo koristio i da mu je potrebno pranje", zaključila je stručnjakinja, piše Lola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije