Vaša koža će blistati: Pet razloga zašto trebate uključiti aloe veru u rutinu nakon 50-e

0
Radiosarajevo.ba
Vaša koža će blistati: Pet razloga zašto trebate uključiti aloe veru u rutinu nakon 50-e
FOTO: Pixabay / Aloe vera može hidrirati kosu

Mnogi stručnjaci savjetuju da umjesto preskupih proizvoda pronađemo i jednostavnije alternative za njegu kože.

Jedna od takvih alternativa je aloe vera - ta biljka može pružiti niz prednosti vašoj rutini ljepote, a posebno ako ste stariji od 50 godina.

Ovo je pet razloga da uključite aloe veru u svoju beauty rutinu:

Oglasili se iz OHR-a: Evo šta je Christian Schmidt rekao o napadu na povratnike u Gacku

Oglasili se iz OHR-a: Evo šta je Christian Schmidt rekao o napadu na povratnike u Gacku

Odlično hidratizira

Mnogi dermatolozi i stručnjaci za ljepotu tvrde da su prirodni proizvodi za njegu kože koji sadrže manje sastojaka bolji odabir.

Aloe vera savršen je primjer hidratacije s jednim sastojkom. Pruža duboku hidrataciju bez izlaganja nezdravim parabenima, sulfatima, mirisima.

"Aloe vera svestrana je biljka poznata po svojim svojstvima – pomaže zarastanju i hidratizira kožu", kaže Krista Suter, suvlasnica BLUR Aesthetics Medical Spa, "hidratizira kožu bez ostavljanja masnog osjećaja, što ga čini idealnim za sve s masnom kožom."

Efikasne metode: Uz ova četiri načina uklonite vidljivost strija

Efikasne metode: Uz ova četiri načina uklonite vidljivost strija

Julia Shih, vlasnica firme za njegu kože i wellness Body + Soul, slaže se da je aloe vera idealan hidratant za osobe starije od 50 godina: "Potražite aloe veru kao sastojak u hidratantnim kremama i serumima ili je nanesite direktno tako što ćete otkinuti list sa biljke i istisnuti svježi gel", savjetuje ona.

Može smanjiti fine linije i bore

Bez obzira nanosite li je kao kremu, gel ili masku, aloe vera djeluje kao odličan serum protiv starenja, kaže Suter. Aloe vera bogata je vitaminima C i E za koje se zna da su od vitalnog značaja za zdravu kožu i pomažu u poboljšanju čvrstoće, smanjujući pojavu finih linija i bora.

Primjena aloe vere može potaknuti proizvodnju kolagena, što pomaže da koža ostane gipka, blistava i otporna na oštećenja, kaže Shih. Ona dodaje da ovo čini aloe veru posebno korisnim eliksirom za njegu kože za osobe starije od 50 godina.

Kaktus Aloe vera
Foto: Pixabay.com: Aloe vera

Umanjuje oštećenja od sunčevog zračenja

Aloe vera može pomoći u ublažavanju opekotina od sunca što je ključno za osobe starije od 50 godina jer njihova koža postaje osjetljivija na oštećenja od sunca.

Liis Hainla, glavna urednica Vegan Avenue, vodiča za veganske brendove ljepote, objašnjava:

"Sa svojim efektom hlađenja, aloe vera umiruje kožu i podržava njen proces zarastanja, nudeći olakšanje od opeklina od sunca", objašnjava Hainla. "Bilo da se nanese u čistom obliku gela ili se nalazi u proizvodima za zaštitu od sunca, aloe vera pomaže u ublažavanju nelagodnosti i smanjenju upale izazvane opekotinama od sunca."

Pravi gel za brijanje koji umiruje kožu

Suter kaže da postoji još jedna upotreba aloe vere koja koristi ženama starijim od 50 godina: "Aloe vera se također može koristiti kao gel za brijanje – njena svojstva hlađenja umiruju kožu."

Kako zasaditi i uzgajati ananas u kućnim uslovima?

Kako zasaditi i uzgajati ananas u kućnim uslovima?

Ovo je posebno korisno za žene starije od 50 godina koje imaju suhu, tanku kožu koja je podložnija posjekotinama i iritacijama.

Može poboljšati zdravlje vaše kože i kose

Nedavna studija objavljena u časopisu Menopause otkrila je da 52 odsto žena starijih od 50 godina doživljava gubitak kose.

"Upotreba aloe vere nije ograničena samo na njegu kože. Nanošenje soka od aloe vere na vlasište može pomoći u hidrataciji i održavanju općeg zdravlja vlasišta, što kosu čini zdravijom, kaže Suter, piše Sensa.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije