Kako zasaditi i uzgajati ananas u kućnim uslovima?

0
Radiosarajevo.ba
Kako zasaditi i uzgajati ananas u kućnim uslovima?
Pixabay / Ilustracija

Ukoliko uživate u ukusu egzotičnog voća ili biste voljeli da ga njegujete u saksiji ili bašti donosimo vam korisne savjete kako da uzgajate egzotični ananas.

Nije teško, a ako budete pratili smjernice, kroz dvije godine moći ćete da uživate u "domaćem" ananasu.

Nož – Nož će vam biti potreban kako bi odsjekli vrh ananasa u slučaju da ne možete da ga otkinete;

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Čačkalice – One će vam pomoći kako bi poduprijeli ananas

Posuda sa vodom ili tegla – Bit će vam potrebna manja posuda sa vodom kako bi ste u nju stavili vrh anansa.

Saksija – Veličinu saksije odredite sami, saksija ne mora biti prevelika ali mora da ima dobru drenažu.

Kako pripremiti ananas za sadnju?

Odaberite svjež ananas

Prva stvar na koju morate obratiti pažnju jeste kupovina ananasa! Izaberite svjež ananas. Listovi moraju biti zelene boje, nikako ne smiju biti žuti ili smeđi. Koža na plodu treba da bude zlatno smeđa i čvrsta na dodir. Uradite brzi test i provjerite da li je ananas zreo. Pomirišite ga, ako ima sladak i opojan miris onda ste ga izabrali u pravo vrijeme.

Povucite malo listove ananasa, ako se otkinu onda je on još nezreo i nije za sadnju. Ananas mora biti zreo kako bi mogao izrasti! Uvjerite se da nema ljuspice oko osnove listova, izgledaju kao male sivkaste tačkice. Kada ste odabrali ananas, vrijeme je za njegovu pripremu!

Otkinite listove ananasa

Pokušajte da otkinete listove ananasa iz jednog pokreta, tako što ćete jednom rukom držati plod ananasa a drugom listove, vrh na kojem su listovi zavrnite u krug kako biste lakše mogli da ih odvojite od ploda. Naglim pokretom i što većom snagom uspjet ćete da odvojite listove od ananasa. Ova metoda osigurava da osnova listova ostane netaknuta. Ako imate problema sa uvijanjem vrha, možete odrezati vrh ananasa.

Odrežite višak voća

Odrežite višak voća oko korijena. Uvjerite se da osnova, sam vrh područja gdje se listovi spajaju, ostane netaknut. Iz ovoga će niknuti novi korijeni, a bez toga biljka neće rasti. Skinite neke od donjih listova da biste otkrili stabljiku. Ovo pomaže da stabljika pušta korijenje kada se posadi. Okrenite ga naopako i ostavite da se osuši nedjelju dana. Ožiljci na kojima ste napravili rez i uklonili listove će se stvrdnuti, što je neophodno prije nego što preduzmete slijedeći korak.

Kako da ananas pusti korijenje?

Napunite posudu vodom. Ušće čaše treba da bude dovoljno veliko da stane u unutrašnjost korijena ananasa, ali dovoljno malo da ga možete poduprijeti da ne bi bilo potpuno potopljeno i ostavite je sa strane.

Zabodite nekoliko čačkalica u korijen ananasa. Postavite ih jedno preko puta drugog blizu vrha stabljike. Gurnite ih dovoljno duboko da ne bi mogle da ispadnu. Ove čačkalice se koriste kako ne bi potopili cijeli ananas u vodu već samo korijen. Kada ste ovo završili ubacite ananas u vodu, ali da bude potopljen samo korijen. Svakako čačkalice neće dozvoliti da se potopi i ostali dio ananasa.

Kada ste to završili posudu ostavite pored prozora i sačekajte da nikne korijenje. Trebalo bi da prođe nekoliko dana ili do nekoliko nedjelja da se bijeli korijeni izbace i počnu da rastu. Držite biljku dalje od ekstremnih temperatura. Ne dozvolite da bude previše vruće ili prehladno. Mijenjajte vodu svakih nekoliko dana kako biste spriječili rast buđi.

Sadnja ananasa u saksiju

Pripremite saksiju sa zemljom u koju ćete ubaciti korijen ananasa. Posadite korijen ananasa ali vodite računa da su bijeli korijeni dugački i po nekoliko centimetara. Sačekajte dok ne postanu dovoljno dugi da se ukorijene u tlu. Ako zasadite ananas prerano, neće biti dobro. Dok ga sadite čvrsto pritisnite zemlju oko osnove korijena bez ikakve zemlje na listovima.

Održavajte biljku vlažnom i toplom. Ananasu je potrebno sunčano, toplo i vlažno kruženje gde noćna temperatura neće pasti ispod 18 stepeni. Ako živite u toploj sredini, saksiju možete izbaciti i napolje. Ako imate hladne zime, odnesite ga u zatvorenom prostoru tokom zimske sezone i držite ga na sunčanom prozoru. Važno je da biljka ima puno sunca tokom cijele godine. Da biste pomogli procesu ukorijenjivanja, možete staviti plastičnu kesu preko vrha lonca. Ovo će stvoriti efekat mini staklenika. Zalijevajte zemlju jednom nedjeljnom, piše Agromedia.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije