Sezona je prehlade i gripe: Donosimo 12 savjeta za brži oporavak

2
Radiosarajevo.ba
Sezona je prehlade i gripe: Donosimo 12 savjeta za brži oporavak
PrtScr / Ilustracija

Gripa je visoko zarazna respiratorna infekcija uzrokovana virusom. Simptomi gripe obično traju oko sedam dana, ali najteži simptomi traju samo dva do tri dana (iako se možda čini kao vječnost).

Mogli biste i dalje osjećati umor, slabost i kašalj još sedam dana nakon oporavka.

U nastavku vam donosimo 12 savjeta koji vam mogu pomoći da se brže oporavite.

Mijatović o Josipu Brozu Titu: Druže predsjedniče, dok sam živ slavit ću tebe i tvoj 'režim'

Mijatović o Josipu Brozu Titu: Druže predsjedniče, dok sam živ slavit ću tebe i tvoj 'režim'

1. Ostanite kod kuće

Vaše tijelo treba vrijeme i energiju kako bi se borilo protiv virusa gripe, što znači da vaša svakodnevna rutina treba biti stavljena na čekanje. Ostanite kod kuće i odgodite obavljanje zadataka dok se ne budete osjećali bolje.

Osim što vam pomaže u oporavku, ostajanje kod kuće sprečava širenje gripe na druge ljude u vašoj zajednici ili na radnom mjestu. Gripa može biti opasna za starije osobe i malu djecu, pa je važno da izbjegavate kontakt s drugima dok ste zarazni i redovito dezinficirate površine i predmete koje svakodnevno koristite.

Prehlada, gripa ili alergijska reakcija: Kako prepoznati simptome i pravilno ih liječiti

Prehlada, gripa ili alergijska reakcija: Kako prepoznati simptome i pravilno ih liječiti

2. Hidrirajte se

Jedan od simptoma gripa je visoka temperatura, što može dovesti do znojenja. Također biste mogli imati simptome poput povraćanja ili proljeva. Vašem tijelu treba mnogo tekućine kako bi zamijenilo izgubljene tečnosti, a još više kako bi se borilo protiv infekcije.

Voda je najbolja, ali možete piti i biljne čajeve ili čaj s medom. Oni mogu imati umirujući učinak na vaše simptome dok vas održavaju hidriranima. Dvije stvari koje uvijek trebate izbjegavati su alkohol i kofein.

3. Spavajte što više

San je najbolji lijek za vaše tijelo dok se borite protiv gripe. Gledanje televizije zavaljeni na kauču nije loša ideja, ali ne biste trebali cijelu noć provoditi gledajući omiljenu Netflix seriju.

Doktorica otkrila: Koliko dugo smijete koristiti sprej za nos

Doktorica otkrila: Koliko dugo smijete koristiti sprej za nos

Idite ranije na spavanje nego obično i spavajte duže. Također možete tokom dana odspavati kako biste svom tijelu pružili više vremena za oporavak. Odmor i san također smanjuju rizik od ozbiljnih komplikacija gripe, poput upale pluća.

4. Olakšajte disanje

Može biti teško spavati s začepljenim nosom i kašljem. Isprobajte ove savjete kako biste lakše disali i imali bolji noćni san:

  • Koristite dodatni jastuk kako biste podigli glavu i olakšali pritisak sinusa.
  • Spavajte uz ovlaživač zraka ili vaporizator u prostoriji.
  • Napravite toplu kupku ili tuš prije spavanja.

5. Jedite zdravu hranu

Možda ćete biti skloni potisnuti tugu s kuglicom sladoleda i vrećicom čipsa, ali vašem tijelu treba bolja prehrana kako bi se oporavilo od gripe.

Kako prepoznati da li imamo prehladu ili gripu?

Kako prepoznati da li imamo prehladu ili gripu?

Svježe voće i povrće pružaju važne vitamine, minerale i antioksidanse koji jačaju vaš imuni sisitem dok se bori protiv virusa.

Možda nećete imati veliku želju za hranom, ali i dalje je važno redovito jesti obroke kako biste održali snagu.

6. Dodajte vlagu u zrak

Suhi zrak može pogoršati simptome. Ovlaživač ili vaporizator dodaje vlagu u zrak i može pomoći da se olabavi zagušenje.

Pogledajte koja su to najveća naučna dostignuća u 2022. godini

Pogledajte koja su to najveća naučna dostignuća u 2022. godini

Na tržištu postoji mnogo vrsta ovlaživača i vaporizatora. Primjeri uključuju hladni ovlaživač i parni vaporizator. Ove se uređaje lako može pronaći po pristojnoj cijeni u lokalnim trgovinama, apotekama ili online.

7. Koristite lijekove po preporuci doktora

Neki lijekovi koriste se za suzbijanje specifičnih simptoma, poput začepljenog nosa, dok drugi liječe mnoge simptome gripe odjednom.

Analgetici pomažu u smanjenju temperature, glavobolje i bolova u tijelu. Lijekovi za suzbijanje kašlja mogu se koristiti za smirivanje suhog kašlja.

Kad ste je zadnji put promijenili? Četiri zdravstvena problema povezana s prljavom posteljinom

Kad ste je zadnji put promijenili? Četiri zdravstvena problema povezana s prljavom posteljinom

8. Isprobajte bazgu

Bazga se koristi već stotinama godina u liječenju prehlade i gripe. U jednoj placebo-kontroliranoj studiji, ljudi s gripom koji su konzumirali pastile od bazge četiri puta dnevno doživjeli su smanjenje temperature, glavobolje, bolova u mišićima, začepljenja nosa i kašlja nakon 48 sati.

U drugoj studiji, 60 osoba s simptomima sličnim gripi koje su uzimale 15 mililitara sirupa od bazge četiri puta dnevno doživjele su poboljšanje simptoma četiri dana ranije nego osobe koje su uzimale placebo.

Veća studija među 312 putnika avionom pokazala je da su kapsule ekstrakta bazge od 300 miligrama, uzimane tri puta dnevno, smanjile simptome prehlade i gripe.

Kada je najbolje vakcinisati se protiv gripe? Evo šta kažu ljekari

Kada je najbolje vakcinisati se protiv gripe? Evo šta kažu ljekari

9. Uzimanje žličice meda za ublažavanje kašlja

Med je prilično često prirodno sredstvo za ublažavanje upale grla ili kašlja. Miješanje meda s čajem odličan je način da ostanete hidrirani dok istovremeno liječite simptome gripe.

No, važno je napomenuti da med ne biste trebali davati djeci mlađoj od godinu dana.

10. Pitajte svog doktora o antivirusnim lijekovima

Antivirusni lijekovi dostupni su samo na recept, stoga morate prvo posjetiti liječnika. Ovi lijekovi obično su rezervirani za ljude koji su pod visokim rizikom od razvoja komplikacija izazvanih gripom.
Ovi lijekovi sprečavaju rast i umnožavanje virusa. 

11. Vakcina protiv gripe

Godišnja vakcina protiv gripe proizvodi se na temelju predviđanja naučnika  o tome koji soj gripe će dominirati sljedećom sezonom gripe. Ponekad, međutim, pogriješe. Vakcinisanje protiv gripe nakon što već imate gripu može vas zaštititi od drugih sojeva virusa.

Možda ćete misliti da je prekasno ili da ne možete dobiti gripu ponovno u istoj sezoni, ali to je i dalje moguće. Stoga je dobra ideja zaštititi se vakcinisanjem, piše Healthline.

12. Ostanite pozitivni

Često zaboravljamo koliko emocije i stavovi utječu na naše tjelesno stanje. Iako možda nećete moći očistiti začepljen nos ili smanjiti temperaturu pozitivnim mislima, održavanje pozitivnog stava tokom bolesti može pomoći u općem oporavku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije