Ako ste prehlađeni, malaksali ili vas 'grebe' grlo - ne jedite ovu hrana, može da pogorša simptome

2
Radiosarajevo.ba
Ako ste prehlađeni, malaksali ili vas 'grebe' grlo - ne jedite ovu hrana, može da pogorša simptome
Foto: Pexels / Ilustracija / Prehlada i gripa

Da li ste znali da u trenucima kada se osjećate najslabije, postoji hrana koja dodatno može da pogorša simptome?

Stručnjaci ističu da nije isto ako pojedete piletinu tokom prehlade ili kada imate problem sa stomakom. Umjesto da pomognete organizmu da se izbori sa virusom, ishranom možete još više da mu odmognete.

Evo koja hrana poboljšava i pogoršava određene simptome:

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Kako prepoznati da li imamo prehladu ili gripu?

Kako prepoznati da li imamo prehladu ili gripu?

Malaksalost

Za opšte bolove u mišićima, hrana koja sadrži magnezijum ili kalcijum može da pomogne u ublažavanju bolova, istakla je Christine Arthur, internista u medicinskom centru u Kaliforniji. Ukoliko ste malaksali, najbolje namirnice su zeleno lisnato povrće, orasi, sjemenke, sušeni pasulj i cijela zrna. U međuvremenu, hrana bogata kalcijumom uključuje konzervirani losos, jogurt, lisnato povrće i sok od narandže. Ono što dodatno može da pogorša simptome jeste sve što vas dehidrira, naročito alkohol i kofein.

Upaljeno grlo

Pokušajte da održite grlo vlažnim tvrdim bombonima i pijete puno tečnosti. Ako vam je grlo upaljeno, trebalo bi da jedete mekanu hranu: krem supe, pire krompir, jogurt, pa čak i kajganu. Izbjegavajte tvrdu, grebljivu hranu kao što su čips ili orasi. Kiseli sokovi, kao sok od narandže, sok od grožđa i limunada, također mogu da iritiraju upalu grla.

Glavobolja

Dehidracija je jedan od vodećih uzroka glavobolje.

"Popijte flašu vode i sačekajte 20 minuta da vidite da li vam je bolje. Kofein je poznat po tome što vas isuši, ali ironično, male doze mogu povremeno da pomognu u ublažavanju migrene kod nekih ljudi. Ipak, za svaku šoljicu čaja ili kafe, popijte jednaku količinu vode da biste izbegli dehidraciju", rekao je dr Arthur.

Ukoliko imate svakodnevne glavobolje, ne uzimajte kofein. Druga hrana za koju se vjeruje da izaziva glavobolju uključuje vještačke zaslađivače, stare sireve koji sadrže tiramin, plus crno vino i prerađeno meso, piše Mondo.

Prehlada

Stručnjaci su tokom prehlade preporučili kurkumu, začin poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima. Preskočite začinjenu hranu i šećer, koji mogu da pogoršaju simptome.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije