Kada je najbolje vakcinisati se protiv gripe? Evo šta kažu ljekari

1
Hina
Kada je najbolje vakcinisati se protiv gripe? Evo šta kažu ljekari
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Vakcinacija u Zetri

Jesen je obično godišnje doba kada se počinju nositi topli džemperi i pijuckati topli napici - i kad dolazi gripa.

Većina ljudi gripu nije imala zadnjih par godina zbog pandemije.

Tokom sezone gripe 2020.-2021. ta je bolest bila „neuobičajeno rijetka”, po američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), zahvaljujući sigurnosnim mjerama zbog infekcije COVID-19 poput nošenja maski, češćeg pranje ruku i boravcima kod kuće.

No kako se mnogima život počinje vraćati u normalu, očekuje se da će broj oboljelih od gripe ove jeseni i zime biti veći pa stručnjaci preporučaju vakcinisanje protiv gripe.

Ali kada bi se tačno trebalo cijepiti? I može li se cijepiti protiv gripe u isto vrijeme kada i s 'boosterom' protiv omikrona? Evo što kažu stručnjaci, piše Yahoo Life u ponedjeljak.

Zašto se svake godine treba cijepiti protiv gripe?

Vječita dilema: da li je vaša gripa zapravo bila COVID?

Vječita dilema: da li je vaša gripa zapravo bila COVID?

Gripu zapravo izaziva nekoliko različitih virusa. Dva najčešća su virus influence A i virus influence B i svaki ima svoje podtipove i skupine.

Budući da se virusi gripe konstantno mijenjaju, kao i zbog toga što imunitet nestaje s vremenom, vakcina protiv gripe svake se godine modificira radi bolje zaštite. Čak postoji i organizacija, Globalni sistem za nadzor i borbu protiv gripe pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (GISRS), osnovana 1952., koja prati česte promjene virusa influence.

Doktor Pedro Piedra, profesor molekularne biologije, mikrobiologije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Baylor, rekao je da je to "dobra mreža za globalni nadzor koja prati koji virusi cirkuliraju i tada donosi najbolju pretpostavku što treba promijeniti u vakcini" te godine.

Piedra objašnjava da vakcina obično "gotovo savršeno odgovara" jednom od virusa koji cirkuliraju. "Uvijek je teško imati savršeno cjepivo za sve viruse koji cirkuliraju. Ali ne morate uvijek imati savršenu vakcinu da biste dobili križnu zaštitu."

Koliko je vakcina protiv gripe učinkovita?

Pokazalo se da vakcine protiv gripe smanjuju rizik od odlaska liječniku zbog gripe za 40 do 60 posto, po CDC-u.

"Vakcina protiv gripe smanjuje rizik od teških simptoma gripe, hospitalizacije, prijema na odjel za intenzivnu njegu i smrti", rekao je dr. Riza Conroy, ljekar obiteljske medicine na Medicinskom centru Wexner Univerziteta Ohio.

Vakcina može i pomoći zaštititi one koji su najviše skloni komplikacijama od virusa gripe, što obično pogađa djecu u dobi od 6 mjeseci do pet godina, kao i starije od 65, po klinici Mayo. CDC tvrdi da vakcine protiv gripe mogu djeci spasiti život. Istraživanje iz 2022. pokazalo je da cjepivo protiv gripe kod djece smanjuje rizik od po život opasne gripe za 75 posto.

"Djeca mogu također umrijeti od gripe", rekao je Piedra. "Općenito, djeca koja su umrla od gripe nisu bila vakcinisana."

Dodaje da od gripe ne umiru samo stariji. "Djeca imaju veći rizik od težih komplikacija, kao i trudnice."

Kada je najbolje vakcinisati se?

Da li COVID vakcinisane osobe mogu primiti vakcinu protiv gripe

Da li COVID vakcinisane osobe mogu primiti vakcinu protiv gripe

Premda se viruse influence detektira tokom cijele godine, više cirkuliraju u jesen i zimi.

Conroy ističe da je vrhunac sezone gripe "od decembra do februara, ali porast broja oboljelih zabilježen je i oko marta, a moguća je sve do maja". Po njegovu mišljenju, "najbolje vrijeme za vakcinisati se protiv gripe je oko oktobra" tako da budete zaštićeni tokom sezone gripe.

Napominje da cjepivo "obično najbolje djeluje dvije sedmice nakon cijepljenja".

Peidra se slaže da je oktobar "dobar mjesec" za cijepljenje. Ali, općenito, stručnjaci kažu da je najbolje vrijeme upravo sada.

"Ove godine već ima gripe", rekao je Peidra, "i uranila je".

Vakcina protiv gripe učinkovita je oko pet do šest mjeseci, rekao je Conroy.

Ko bi se trebao vakcinisati protiv gripe?

Svi stariji od šest mjeseci trebali bi primiti vakcinu protiv gripe primjerenu svojoj dobi, rekao je Conroy, osim ako im ljekar ne kaže drukčije.

Doktorica objasnila zašto se zimi lakše prehladimo ili dobijemo gripu

Doktorica objasnila zašto se zimi lakše prehladimo ili dobijemo gripu

Postoji nekoliko vakcina protiv gripe odobrenih za djecu od šest mjeseci i starije, te dva za starije od 65, prema CDC-u. Treba napomenuti i da neka djeca u dobi od šest mjeseci do osam godina trebaju dvije doze vakcine.

Može li se primiti 'booster' protiv omikrona i cjepivo protiv gripe u isto vrijeme?

Da, kažu stručnjaci.

"Možete primiti cjepivo protiv gripe i booster protiv omikrona u isto vrijeme. Ne postoje kontraindikacije za primanje oba cjepiva zajedno", rekao je Conroy.

No ako još niste primili preporučenu dozu cjepiva protiv COVID-a, CDC preporuča da se vakcinišete što je prije moguće, a potom vakcinom protiv gripe do kraja oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije