Da li COVID vakcinisane osobe mogu primiti vakcinu protiv gripe

1
Fena
Da li COVID vakcinisane osobe mogu primiti vakcinu protiv gripe
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH Mia Blažević kaže da sve osobe koje su primile vakcine protiv COVID-19 mogu primiti i vakcinu protiv sezonske gripe, a razmak između te dvije vrste vakcina mora biti minimalno dvije sedmice.

"To je jedini preduvjet, da bi bilo vremena da obje vrste vakcina razviju imunitet odnosno odgovor na vakcine. Posebno osobama koje spadaju u rizičnu grupu preporučamo da se, uz vakcinu protiv COVID - 19, vakcinišu i protiv sezonske gripe. Dvije sedmice nakon druge doze vakcine protiv COVID -19 preporučamo cijepljenje protiv sezonske gripe", naglasila je za Fenu dr. Blažević.

U Federaciji BiH vakcinisanje protiv sezonske gripe organizirano je na nivou kantona, a federalni Zavod nabavit će i ove godine oko 7.200 doza prvenstveno za potrebe zdravstvenih djelatnika u Federaciji BiH.

Doktorica Kurtović: Ako imate ove simptome nakon ujeda krpelja, obratite se ljekaru

Doktorica Kurtović: Ako imate ove simptome nakon ujeda krpelja, obratite se ljekaru

"Dospijeće cjepiva protiv sezonske gripe ne ovisi od nas, nego od proizvođača i dostavljača. Na osnovu iskustva iz ranijih godina, obično to bude krajem oktobra i/li početkom novembra", naglasila je dr. Blažević.

Nakon što vakcine stignu u Federaciju BiH i dobiju odobrenje od Agencije za lijekove BiH, kreće proces vakcinacije. Najbolje se što prije vakcinisati, da bi se dalo vremena imunitetu da se razvije i štiti od sezonske gripe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije