Pedijatrica pojašnjava: Kako prevenirati pojavu koronavirusa kod školaraca?

1
Radiosarajevo.ba
Pedijatrica pojašnjava: Kako prevenirati pojavu koronavirusa kod školaraca?
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Posljednjih dana primijetan je nagli rast koronavirusa među školarcima. Na šta roditelji treba da obrate pažnju, koji su savjeti, odgovore na to dala je prim. dr. Amra Junuzović-Kaljić, specijalista pedijatar.

“Obzirom da je porast zaraženih u opštoj populaciji doista prisutan, tako je i veći broj među djecom. Važno je da bismo pomogli djeci upravo da se pridržavamo epidemioloških mjera. I prije pandemije, u ovom periodu, kada je prelazak ljeta prema jeseni, učestalost respiratornih infekcija velika, jer djeca u kolektivima između sebe kapljičnim putem šire brojne respiratorne infekcije, u ovim situacijama je to i COVID-19”, pojasnila je Junuzović-Kaljić za televiziju N1.

Ono što su uočili, kazala je, da djeca imaju lakše kliničke slike, a najčešće simptome upale gornjeg disajnog puta, sekrecije iz nosa, otežano disanje na nos, kašalj, povišena temperatura u većoj ili manjoj mjeri. Istaknula je da je jako bitno da zadržimo što duže djecu u razrednoj nastavi u kontekstu njihovog obrazovanja.

Kako je o Barbarezu govorio Zeljković: "Ljubomoran je što nije selektor, neće ni biti dok sam ja tu"

Kako je o Barbarezu govorio Zeljković: "Ljubomoran je što nije selektor, neće ni biti dok sam ja tu"

Online nastava je pomogla da smanjimo broj zaražavanja, da sačuvamo zdravlje i živote, međutim u istraživanjima koja se odnose na psihofizičko zdravlje djece uočena su odstupanja i težina koju je donijela u samom obrazovanju. Želimo ih obrazovati i pripremiti za budućnost. Svim mogućim mjerama želimo ih zadržati u školama i obrazovati ih na način kako su oni navikli u susretu sa svojim edukatorima”, rekla je Junuzović-Kaljić za N1.

Mi odrasli imamo veliku odgovornost i da se pridržavamo mjera i vakcinišemo, dodala je, napominjući da promijeniti kurs pandemije upravo je vakcinacija.

“Čuli smo koliko je vakcinacija nešto što će nam donijeti odbranu i otpor prema širenju bolesti. Zato je bitno da prosvjetni radnici obave vakcinaciju. Zaštiti će sebe i sve oko sebe. Rast i razvoj, njihova socijalizacija, njihovi kontakti sa pedagozima i edukatorima je nešto sto je nezamjenjivo, naravno prateći situaciju i broj zaraženih, donositi odgovarajuće mjere, i tu gdje treba nastava će preći na online”, rekla je Junuzović-Kaljić.

Napomenula je da su roditelji informisani, a pri pojavi bilo kakvog simptoma dijete ostaje kod kuće ili ako je učitelj primijetio bilo koji simptom, vraća ga kući.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije