Prehlada, gripa ili alergijska reakcija: Kako prepoznati simptome i pravilno ih liječiti

2
A. Čančar
Prehlada, gripa ili alergijska reakcija: Kako prepoznati simptome i pravilno ih liječiti
Foto: Pexels / Ilustracija / Prehlada i gripa

Prijelazno doba godine sinonim je za sezonsku gripu, prehladu, ali i alergijsku reakciju kod osoba koje imaju oslabljen imunitet ili borave u prostorijama u kojima se nalazi puno ljudi.

Jačanje imuniteta, zdrava i raznovrsna ishrana, dezinfekcija ruku i stolova, te izbjegavanje gužvi samo su neki od načina kako da se preveniraju gripa i prehlada.

O simptomima gripe, prehlade i alergijskih reakcija, ali i načinu liječenja razgovarali smo sa prof. dr. Ednanom Drljevićem.

Schmidt upozorava bh. političare: "Rok ističe 1. maja, donesite rješenje o imenovanju Vlade FBiH"

Schmidt upozorava bh. političare: "Rok ističe 1. maja, donesite rješenje o imenovanju Vlade FBiH"

"Svake godine počinje jesenska sezona virusnih infektivnih bolesti i ona traje od 1. oktobra do maja. U proljeće se javljaju infekcije koje su dosta rjeđe i manji je broj virusa koji izazivaju infekcije donjih respiratornih puteva. U ovo vrijeme nema virusa gripe kao što je bilo u jesen. Sada su uglavnom zastupljeni adenovirusi, virus prehlade i respiratorni sincicijski virus", ističe infektolog dr. Ednan Drljević za Radiosarajevo.ba.

Promjene vremena u proljeće, smjene niskih i visokih temperatura, sunčanih i izrazito hladnih i kišovitih dana, nerijetko su uzrok zbog kojih se javljaju gripa i prehlada. Proljeće u kojem se priroda budi, predstavlja 'noćnu moru' za osobe koje imaju izražene alergijske reakcije na polen. 

"Oni se javljaju u vrijeme promjena i trajat će intenzivnije tokom mjeseca maja. U ovo doba godine zastupljena je i bolest slična infekciji, a to je alergijska reakcija gornjih disajnih puteva, koja se dešava u ovo vrijeme koja je vrlo slična, gotovo neprepoznatljiva sa virusima prehlade i infekcije gornjih disajnih puteva. Ona se javlja sa simptomima kihanja, začepljenog nosa, sinusa, grloboljom", navodi dr. Drljević.

Zabilježen porast koncentracije polena u zraku: Izdate i preporuke za ugrožene kategorije

Zabilježen porast koncentracije polena u zraku: Izdate i preporuke za ugrožene kategorije

Kako razlikovati gripu od alergijske reakcije?

Simptomi su gotovo isti, stoga je gripu od alergijske reakcije jako teško razlikovati. Stručnjaci savjetuju da je najbolje obratiti se doktoru.

"Vrlo je teško razlikovati gripu od alergijske reakcije sve dok su simptomi jako slični, naročito ako imamo pozitivnu anamnezu ranijih godina ili pak ako se nakon sedam dana nastave simptomi curenja nosa, alergijski rinitis, otežano disanje ili upala sluznice očiju - konjuktivitis", dodao je dr. Drljević.

Liječenje prehlade i gripe

Unos vitamina, voća i povrća, što više tečnosti, zdravi i redovni obroci temelj su za jačanje imuniteta. Kada ipak dođe do gripe ili prehlade, neophodno je djelovati po preporukama doktora.

Kako prepoznati da li imamo prehladu ili gripu?

Kako prepoznati da li imamo prehladu ili gripu?

"Prevencija je da se peru ruke, pazi na distancu, da se ne ide tamo gdje nemamo mogućnost za osobnom distancom i pogotovo da se u prostorima gdje se nalazi puno ljudi pravi distanca, te da se izbjegavaju bliski susreti. Važno je nositi jednokratne maramice, koje će se nakon upotrebe baciti. Svaki put treba naglasiti da je važno kod svih infekcija gornjih respiratornih puteva higijena ruku, jer se na taj način infekcija može prenijeti sa čovjeka na čovjeka", ističe infektolog dr. Ednan Drljević.

Liječenje alergijskih reakcija 

Osobama koje pate od alergija se preporučuje da izbjegavaju parkovske površine s drvenastim biljkama, te da svoje slobodno vrijeme provode u okviru visokoplaninskih ekosistema. 

Svim osobama sa sezonskim rinitisom (peludna groznica) se preporučuje da se u slučaju promjene kliničke slike jave svom nadležnom ljekaru porodične medicine.

Istaknuti ljekari Kemal Korjenić i Ednan Drljević iz Opće bolnice ispraćeni u penziju

Istaknuti ljekari Kemal Korjenić i Ednan Drljević iz Opće bolnice ispraćeni u penziju

"Liječenje alergijskih reakcija je najbolje sa antihistaminicima, odnosno antialergensima. Postoje brojni preparati za liječenje, a preporučuje se i unos kalcija. Kada se uzimaju preparati za liječenje alergijskih reakcija, automatski se smanjuje sekrecija iz nosa i očiju, manje kihanje i općenito su simptomi umanjeni. Važno je i pravilno vlaženje sluznice usta i nosa, uzimati kapi za nos koje omogućavaju prohodnost nosa, te će na taj način problemi začepljenja i curenja nosa biti značajno umanjeni", zaključio je infektolog Ednan Drljević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije